luni, 11 noiembrie 2013, 6:29 view Vizualizări: 1183 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Date alarmante din Strategia Mediului: Majoritatea moldovenilor beau apă necalitativă şi nu au acces la canalizare

Foto: publika.md

Peste 80 la sută dintre locuitorii de la sate consumă apă necalitativă şi doar un procent din populaţia rurală are acces la sistem de canalizare. Constatările se regăsesc în Strategia Naţională de Mediu. Autorii documentului atrag atenţia şi asupra faptului că peste 800 de hectare de terenuri sunt grav contaminate cu pesticide care ajung în ape freatice.

Potrivit documentului, în 84 la sută din fântânile de la sate apa nu corespunde normelor de calitate. Şi doar un moldovean din cinci are acces la sistem de canalizare. Mult mai gravă este situaţia din sate, unde numai un procent din locuitori beneficiază de astfel de comodităţi.

O altă problemă atestată de autorii strategiei sunt solurile erodate. Este vorba despre 870 de mii de hectare sau mai mult de o pătrime din suprafaţa Moldovei.

Lasă de dorit şi calitatea aerului. Mai ales că în ţară, în afară de numărul în creştere de automobile, sunt 5.000 de surse mari de poluare a atmosferei.

În următorii opt ani, autorii Strategiei îşi propun să reducă emisiile de gaze de seră cu cel puţin 20 la sută şi să promoveze utilizarea surselor de energie regenerabilă.

Până în 2020, ponderea energiei curate trebuie să fie de 20 la sută din total. La fel, urmează să fie create laboratoare de distrugere a pesticidelor de pe teritoriul ţării.

Cuvinte cheie: pericol, ecologie, apa
comments powered by Disqus