miercuri, 23 octombrie 2013, 12:20 view Vizualizări: 595 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Presiunile Rusiei asupra Moldovei, subiect de primă pagină într-un prestigios ziar american

Foto: publika.md
Ştirea despre presiunile Rusiei asupra fostelor state sovietice, printre care şi Moldova, ocupă prima pagină a prestigioasei publicaţii americane New York Times. Cotidianul face o trecere în revistă a embargourilor impuse de Kremlin în ultima perioadă, în încercarea de a reuni ţările din fosta URSS într-un spaţiu economic comun.

New York Times enumeră măsurile restrictive adoptate de autorităţile de la Moscova faţă de ţara noastră. Jurnaliştii americani scriu că vicepremierul rus Dmitri Rogizin nu s-a limitat să atenţioneze Moldova că apropierea faţă de UE ar fi o greşeală enormă. Rogozin a trebuit să vină în ţară noastră şi să ne ameninţe voalat că "am putea îngheţa la iarnă" dacă parafăm acordul de asociere, în noiembrie. Şi a fost doar începutul. Pe 10 septembrie, Rusia a interzis importul de vinuri din Moldova, şi a ameninţat cu restricţii la importul produselor agricole, dar şi cu expulzarea moldovenilor aflaţi la muncă în Rusia.

Ziariştii americani menţionează că presiunile Moscovei nu au făcut decât să consolideze coaliţia fragilă de guvernare din Moldova. Iar în toată această perioadă, oficialii europeni şi-au manifestat sprijinul pentru partenerul lor din est.

Intimidarea, pe care Moscova nu o recunoaşte, nu este îndreptată doar împotriva Chişinăului. Cu doar o lună înaintea summitului de la Vilnius, Kremlinul şi-a ameninţat în şoaptă şi alţi vecini, încercând să-i convingă de faptul că aderarea la Uniunea Vamală este singura decizie corectă.

Cuvinte cheie: SUA, Rusia, mass-media
comments powered by Disqus