miercuri, 23 octombrie 2013, 15:38 view Vizualizări: 1476 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

(video) Cum să devii judecător în Republica Moldova

Foto : unimedia.info
Pentru a deveni judecător există doi posibilități. Prima este de a absolvi Institutul Național de Justiție și cea de-a două este de a avea un anumit nivel de experiență în domeniul juridic. Până la acest moment nu există o vârstă anumită de accedere la funcția de judecător, dar vârsta candidatului la această funcție urmează a fi discutată și modificată.

Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Justiției, Oleg Efrim, în cadrul unei emisiuni de la Moldova1, informează UNIMEDIA.

„În ultimii trei ani, din cei 420 de judecători circa 70 dintre aceștia au plecat. Fie că au fost concediați, fie că au plecat de bună voie, aceștia au fost înlocuiți cu alți judecători. Principala cale de accedere în profesie este să absolvești Institutul Național de Justiție. Deci, imediat după facultate nu ai cum să devii judecător, trebuie să treci prin institut. Mai este o cale. Cei care au un anumit nivel de experiență și cu profesii juridicepot să acceadă la profesia de judecător. Dar și aceștia vor trebui să susțină examenele la Institutul Național de Justiție și numiți de Consiliul Superior al Magistraturii”, a precizat Efrim.

Potrivit sursei, vârsta candidatului la funcția de judecător va fi modificată curând: „Suntem în proces de modificare a vârstei candidatului. Judecătorul nu înseamnă doar cunoștințe în domeniul dreptului, este nevoie și de o anumită experiență de viață pentru a putea decide soarta altor oameni și acest lucru este în vizorul nostru”, a subliniat ministrul.

„Până în 2014, toturor judecătorilor li se va evalua performanțele. Cei care nu vor fi buni vor trebui să plece din sistem. Sigur că, CSM are sarcina de a accepta profesioniști în continuare, pentru a schimba calitatea oamenilor din justiție”, a conchis Efrim.

Cuvinte cheie: Moldova, judecător, munca
comments powered by Disqus