luni, 28 octombrie 2013, 14:08 view Vizualizări: 1366 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Cea mai gravă furtună din ultimii zece ani în Marea Britanie şi Franţa

Foto: telegraph.co.uk
Marea Britanie s-a confruntat, luni dimineaţa, cu cea mai gravă furtună din ultimii zece ani, un băiat fiind dat dispărut în Sussex (sud), iar în Franţa aproximativ 75.000 de persoane au rămas fără curent electric.

Furtuna tomnatică ce afectează o parte din vestul Europei a lăsat fără curent electric 75.000 de locuinţe în Franţa şi a obligat serviciile de feribot care asigură transportul între Calais şi Douvres să rămână la chei.

Potrivit companiei care se ocupă de reţeaua electrică, 35.000 de consumatori au rămas fără energie electrică în Normandie, 30.000 în Bretagne şi 10.000 în Nord-Pas-de-Calais, regiunea situată în extremul nordic al Franţei.

Distribuitorul francez de electricitate ERDF, care a mobilizat echipe încă de duminică în zonele afectate de furtună, a apreciat că acest număr reprezintă apogeul.

Rafalele de vânt au suflat cu până la 139 de kilometri pe oră în Bretagne, potrivit unui oficial din cadrul Météo France.

În paralel, circulaţia feriboturilor între Calais (nordul Franţei) şi Douvres (sudul Marii Britanii) este întreruptă încă din zori din cauza rafalelor violente de vânt şi a mării agitate, a anunţat pentru AFP subprefectul din Lens (nordul Franţei), Pierre Clavreuil.

"Ca măsură de precauţie, vapoarele rămân la chei. Porturile nu sunt închise dar feriboturile nu ies pe mare, aşteptând ca aceasta să se calmeze", a precizat subprefectul.

Rafale de vânt puternice au afectat coasta de nord a Franţei, atingând până la 132 de kilometri pe oră la capul Gris-Nez, 112 kilometri pe oră la Boulogne-sur-mer, principalul port de pescuit francez.

Douăsprezece departamente din nord-vestul Franţei au fost plasate în alertă cod portocaliu până marţi dimineaţa. În zonele de coastă sunt prevăzute rafale de vânt de până la 120-130 de kilometri pe oră.

Duminică seara, o hulă puternică s-a abătut asupra coastelor regiunilor Bretagne şi Normandie.

În Marea Britanie, organismul de previziuni meteorologice Met Office a avertizat că rafalele violente de vânt riscă să determine căderi de copaci, să avarieze clădirile, să provoace întreruperi de electricitate şi să perturbe transporturile. Ploi abundente (20-40 de milimetri) au început să cadă duminică seara în ţară şi ar urma să dureze între şase şi nouă ore, riscând să provoace inundaţii localizate.

Aceste precipitaţii vor fi însoţite, luni, de rafale de vânt cu viteze cuprinse între 100 şi 130 de kilometri pe oră în sudul Angliei şi Ţara Galilor.

Met Office a emis o alertă cod portocaliu pentru sudul ţării, cerând populaţiei să îşi amâne deplasările în cursul dimineţii.

Furtuna a provocat deja o victimă, un băiat în vârstă de 14 ani, dat dispărut după ce a fost luat de valuri în timp ce se afla pe o plajă din Sussex, pe coasta de sud a Angliei.

Mai multe companii de transport feroviar din Londra au avertizat duminică seara că îşi vor suspenda serviciul până la ora locală 09.00 (11.00 ora României). Aeroporturile din jurul capitalei au anunţat perturbări ale traficului, în timp ce Heathrow a prevăzut anularea a circa 30 de zboruri.

Trenul Eurostar nu ar trebui să circule pe sub Canalul Mânecii în noaptea de duminică spre joi până în jurul orei 07.00 (09.00 ora României), în timp ce întârzieri importante au fost înregistrate duminică.

Mai multe companii de feribot au anulat numeroase curse care traversează Canalul Mânecii şi către Irlanda.

Premierul David Cameron a prezentat măsurile puse în aplicare, în cadrul unei conferinţe telefonice pe care a avut-o cu miniştrii vizaţi, duminică.

Alerta meteo a generat temeri privind o repetare a "Marii Furtuni" din octombrie 1987, soldată cu moartea a 18 persoane pe coasta britanică şi a patru pe coasta franceză.

Rafale de vânt au o forţă comparabilă cu cele ale furtunii care a afectat Marea Britanie în 2008, dar în termeni de consecinţe, aceasta este comparabilă mai degrabă cu cea din octombrie 2002, potrivit Met Office.

Furtuna a fost deja numită St Jude, patronul cauzelor pierdute, care este sărbătorit luni.

"The Great Storm" din 1987, cea mai puternică furtună care s-a produs în Marea Britanie din 1703, a rupt 15 milioane de copaci şi a provocat importante pagube materiale.

"Episodul se va încheia luni dimineaţa în Bretagne şi la miezul zilei în Nord-Pas-de-Calais", a precizat Météo-France.

În nordul regiunii Bretagne, chiar înainte de a ajunge furtuna, zeci de copaci şi acoperişuri au fost smulşi de vânt şi ploile abundente, perturbând circulaţia.
comments powered by Disqus