marți, 29 octombrie 2013, 12:30 view Vizualizări: 1468 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Casele de schimb din Moldova vor putea modifica cursul valutelor pe parcursul programului de lucru

Foto: noi.md
Casele de schimb valutar din Republica Moldova vor putea, în perspectivă, modifica cursul valutelor pe parcursul zilei de muncă, iar clienții vor putea anula operațiunea de schimb valutar în decurs de 30 de minute după efectuarea acesteia, transmite NOI.md. Amendamentele respective la Legea privind reglementarea valutară au fost elaborate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și prezentate pentru consultări publice. Se estimează că aceste modificări vor spori nivelul de concurență pe piața operațiunilor de schimb valutar cu persoanele fizice.

Proiectul de lege instituie dreptul BNM de a stabili frecvenţa de modificare de către unităţile de schimb valutar a cursurilor de cumpărare şi vînzare în decursul programului de lucru al acestora. Concomitent, în contextul protecţiei drepturilor consumatorilor, proiectul de lege stabileşte cerinţa informării de către casele de schimb valutar a persoanelor fizice despre aplicarea cursurilor valutare noi (prin afişarea informaţiei respective) pînă la efectuarea operaţiunii de schimb valutar.

În vederea neadmiterii modificării nejustificate a cursurilor valutare, se stabileşte obligativitatea caselor de schimb valutar de a elabora, dispune şi implementa proceduri interne care vor reglementa modalitatea de modificare în decursul programului de lucru a cursurilor valutare (principiile/motivele de modificare a cursului valutar etc.). De asemenea, în vederea excluderii eventualelor fraude la stabilirea şi aplicarea cursurilor de schimb valutar la anumite valute străine (cele mai frecvent tranzacţionate), proiectul de lege stabileşte obligaţia unităţilor de schimb valutar de a stabili cursurile de cumpărare şi vînzare ale dolarului SUA, euro şi lirei sterline cu două zecimale.

În vederea fortificării protecției drepturilor consumatorilor, proiectul de lege prevede în mod expres dreptul clientului unităţii de schimb valutar de a cere anularea operaţiunii de schimb valutar pînă la finalizarea operaţiunii în cauză, precum şi după finalizarea acesteia, în decurs de 30 minute de la finalizarea operaţiunii de schimb valutar.

În prezent, unitățile de schimb valutar nu au dreptul să modifice pe parcursul programului de lucru cursul de cumpărare/vînzare stabilit pentru operațiunile valutare în numerar cu persoanele fizice. În cazul în care asemenea operațiuni sînt efectuate 24/24 ore, atunci unitățile de schimb valutar pot stabili două perioade identice de activitate. În acest caz, unitățile de schimb valutar pot stabili cursuri diferite pentru fiecare perioadă aparte, care nu pot fi modificate pe parcursul perioadei respective.
 
Cuvinte cheie: schimb valutar, bani, Moldova
comments powered by Disqus