luni, 11 noiembrie 2013, 15:00 view Vizualizări: 1062 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

The Telegraph: Cea mai săracă țară din Europa abia așteaptă să adere la UE

Foto: diez.md
În următorii ani, mai mulți moldoveni vor pleca la muncă în UE, lucru care va deveni mai simplu pe parcursul acestei luni, atunci când Republica Moldova va semna un acord de liber schimb cu Bruxelles-ul, scrie „The Telegraph”.

Mizele acestui acord sunt călătoriile fără viză în statele UE, cel mai devreme anul viitor, și în cele din urmă acordul va deschide calea pentru cea mai săracă țară a Europei de a obține statut de membru, ne informează timpul.md.

Pentru mulți moldoveni, aceasta este o schimbare binevenită după două decenii nefericite ale derivei post-sovietice, timp în care țara a fost văzută ca o rudă săracă chiar și pentru România și Bulgaria. „Venitul mediu pe cap de locuitor de 4.500 dolari, jumătate cât e în țara vecină, România.

Capitala Chișinău este o extindere a blocurilor de locuit cenușii și fabrici, iar între 2001 și 2009 a fost singura țară post-sovietică care a reales un guvern comunist”, susține jurnalistul „The Telegraph”.

De asemenea, R. Moldova este dependentă de gazul ieftin din Moscova și are o mare minoritate etnică rusă. „În aceste condiții, UE ar fi fost mai fericită să renunțe la Republica Moldova în favoarea Rusiei, în special din cauza unui posibil flux de forță de muncă ieftină”, se mai spune în articol.


Totuși, după căderea guvernului comunist în 2009, calea aderării europene a fost singurul obiectiv urmărit de liberali, uniți într-o alianță politică de guvernământ, numită Coaliția pro-europeană. La mitingul de pe 3 noiembrie, impulsionat pe de o parte de Rusia prin interzicerea vinurilor moldovenești, circa 70.000 de oameni au ieșit în stradă – un număr mare, luând în considerație populația de mai puțin de patru milioane”, precizează articolul.

De asemenea, publicația precizează că, deși Republica Moldova este o țară mică, mulți oameni doresc să plece. Aproximativ un milion de oameni au plecat deja în străinătate de la căderea comunismului în 1991, majoritatea cu vize turistice sau cetățenia română.

Mai mult, oficialii europeni susțin că majoritatea moldovenilor care doresc să lucreze în străinătate deja au plecat. „Dar un astfel de raționament s-a dovedit a fi greșit în trecut. În Marea Britanie au migrat jumătate de milion de polonezi, deși estimările inițiale erau de doar 17 mii. Judecând după faptul că sute de moldoveni solicită cetățenia română în fiecare zi – acesta fiind cea mai rapidă cale pentru a accesa piața europeană a locurilor de muncă – o mulțime de oameni încă își doresc să vină (în UE – n.red.)”, se arată în articol.

Totuși, jurnalistul scrie, în încheiere, că nu este clar când Republica Moldova ar putea adera la UE, întrucât nu este printre candidați oficiali la aderare. „La acest moment, Rusia încearcă să forțeze lucrurile, invitând Republica Moldova să adere la Uniunea Vamală, ceea ce este total exclus pentru guvernarea proeuropeană, care are experiența amară a dominației ruse”, scrie The Telegraph.
Cuvinte cheie: Moldova, Europa, saracie
Sursa:  http://diez.md/
comments powered by Disqus