miercuri, 13 noiembrie 2013, 11:24 view Vizualizări: 1065 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Fostul preşedinte al Estoniei: Moldovenilor nu trebuie să le fie frică de Europa

Foto: unimedia.info

Alegerea Moldovei, care a optat pentru integrare europeană, este corectă. O spune fostul preşedinte al Estoniei Arnold Ruutel. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Publika TV, politicianul a menţionat că moldovenilor nu trebuie să le fie frică de Europa. Ruutel mai spune că este puţin probabil ca Uniunea Vamală să poată concura în prezent cu cea europeană.

"Nu văd aspecte negative în UE. Abordările europene din domeniile comerţului şi economiei sunt realiste.  Acest lucru oferă tuturor acces la piaţa mondială. Datorită unei atitudini rezonabile, piaţa poate fi extinsă de la Portugalia şi până la Vladivostok", a declarat oficialul.

În opinia fostului lider estonian, criza din Europa, despre care vorbesc unii politicieni din Moldova, este specifică oricărei societăţi în plin proces de dezvoltare. Dar, în pofida constrângerilor, Arnold Ruutel este convins că Europa are un viitor strălucit: "Nu aş folosi sintagma 'criză în Europa' şi nici nu aş vorbi despre faliment. Este vorba despre procese fireşti. Dar nu este corect ca refugiaţii din Africa sau cei care vin şi câştigă puţin sau ajung şomeri să ceară aceleaşi drepturi şi facilităţi ca şi europenii".

Politicienilor moldoveni, fostul preşedinte estonian le recomandă să depună toate efoturile pentru a parafa, la Vilnius, Acordul de Asociere cu UE. "Cred că Summit-ul de la Vilnius este un pas corect. Să nu vă fie frică de greutăţi!", a punctat Arnold Ruutel.

Arnold Ruutel, în vârstă de 85 de ani, este al treilea preşedinte al Estoniei şi a deţinut funcţia de şef al statului în perioada 2001-2005.

Cuvinte cheie: Moldova, Europa, Estonia
comments powered by Disqus