Comentarii:
0
EMIL RACOVITA - 145 de ani de la nasterea savantului roman sarbatoriti de GOOGLE cu un DOODLE
EMIL RACOVITA - Google si-a modificat, vineri, logoul pentru a-l sarbatori pe EMIL RACOVITA, la implinirea a 145 de ani de la nasterea savantului roman, fondator al biospeologiei, biolog si speolog, explorator si academician.
EMIL RACOVITA - Noul logo este conceput sub forma unui desen, in care imaginea lui EMIL RACOVITA apare postata in interiorul primei litere "O" din cuvantul Google.
Totodata, logoul Google face referire la expeditia lui EMIL RACOVITA in Antarctica, in urma careia savantul roman a realizat un studiu aprofundat asupra vietii balenelor si a pinguinilor.
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.
Motorul de cautare Google alege rar sa omagieze o personalitate din Romania, modificandu-si logoul in acest sens. In galeria logourilor dedicate Romaniei in ultimii ani s-au numarat Constantin Brancusi, George Enescu, I.L. Caragiale, Sergiu Celibidache, Martisorul si Ziua Nationala a Romaniei.
In acest an, Google a sarbatorit-o si pe Maria Tanase, la 100 de ani de la nasterea cantaretei. EMIL RACOVITA (15 noiembrie 1868, Iasi - 17 noiembrie 1947, Cluj-Napoca) este fondatorul biospeologiei, biolog si speolog, explorator si academician, potrivit site-ului Institutului Cultural Roman.
EMIL RACOVITA a fost membru titular al Academiei Romane din anul 1920, presedinte al Academiei intre 1926 si 1929 si profesor la Universitatea din Cluj (1920-1947). La numai 25 de ani, in 1893, a fost ales membru al Societatii zoologice din Franta.
A fost director adjunct al statiunii zoologice marine de la Banyuls-sur-Mer (Franta), director adjunct al laboratorului de anatomie comparata de la Sorbona si codirector al revistei internationale Archives de zoologie expérimentale et générale. In lucrarea "Essai sur les problèmes biospéologiques" din 1907, EMIL RACOVITA a pus bazele unei noi stiinte - biospeologia.
A participat in calitate de naturalist, impreuna cu Roald Amundsen, Frederick Cook, Antoine Dobrowolski si Henryk Arctowski la expeditia in Antarctica cu nava "Belgica" (1897-1899), sub conducerea lui Adrien de Gerlache.
In timpul acestei expeditii, EMIL RACOVITA, impreuna cu ceilalti oameni de stiinta, a adunat un bogat material stiintific botanic si zoologic, care a constituit ulterior obiectul unui numar de 60 volume publicate, reprezentand o contributie stiintifica mai mare decat a tuturor expeditiilor antarctice anterioare luate la un loc.
In urma acestei expeditii, savantul roman a intreprins un studiu aprofundat asupra vietii balenelor, pinguinilor si altor pasari antarctice.
A infiintat in 1920, la Universitatea din Cluj, primul institut de speologie din lume, crearea acestui institut fiind consfintita printr-o lege speciala promulgata pe 26 aprilie 1920. In cadrul acestui nou institut, EMIL RACOVITA a predat primul curs de biologie generala din Romania.
Pentru inceput, institutul de speologie de la Cluj a functionat ca parte componenta a Facultatii de Stiinte din Cluj, reprezentand cadrul oficial in care fondatorul sau a mutat si sediul Societatii Stiintifice "Biospeologica", pe care o intemeiase in 1907, ca instrument international de coordonare a activitatii tuturor zoologilor interesati de studiul faunei subterane.
EMIL RACOVITA este fondatorul biospeologiei, o stiinta prin excelenta sintetica, conceputa initial in scopul de a ajunge la o reconstituire cat mai fidela a istoriei naturale a domeniului subteran.
EMIL RACOVITA a definit biospeologia ca stiinta formelor de viata din mediul subteran (pesteri si panze freatice). Cercetarile sale asupra sistematicii, ecologiei si evolutiei animalelor subterane au contribuit la dezvoltarea unei perspective filogenetice in sistematica.
Mare iubitor al naturii, EMIL RACOVITA este unul dintre initiatorii ocrotirii monumentelor naturii din Romania. A publicat, pe langa materiale de specialitate, si alte lucrari privind organizarea invatamantului superior si a cercetarii stiintifice.
Principalele lucrari stiintifice semnate de Emil Racovita - "Essai sur les problèmes biospéologiques" (1907), "Speologia" (1927) si "Evolutia si problemele ei" (1929) - au contribuit esential la dezvoltarea cercetarii biologice si speologioce, la nivel international. Institutul de speologie de la Cluj a fost reorganizat in 1960, trecand sub egida Academiei Romane si primind numele de Institutul de Speologie "Emil Racovita".
- Seismolog: Vrancea dansează la un cutremur de 6,5
- Pinocchio există cu adevărat: Specia despre care se credea că a dispărut, redescoperită (FOTO,VIDEO)
- Mîngîiatul pisicii este periculos
- Pămîntul, lovit de o nouă furtună magnetică
- O nouă tehnologie mai sigură decât WiFi-ul. Foloseşte lumină în loc de frecvenţe radio pentru transferul de informaţii fără fir
- Monstrul din adâncuri! Ce au descoperit cercetătorii în largul coastei Californiei
- 03.04.2014 9:59 | În lume Un stat MIC din Europa a cumpărat în DOUĂ luni ogligaţiuni ale SUA în valoare de 110 MILIARDE de dolari
- 26.03.2014 10:33 | În lume 12 aeronave continuă căutările avionului pierdut în apele Oceanului Indian
- 20.03.2014 9:30 | În lume Cine ameninţă PACEA în lume. Nu este RUSIA, dar este una din cele mai mari PUTERI ale lumii
- 20.03.2014 8:25 | În lume VESTE BOMBĂ! În Oceanul Indian au fost descoperite posibile rămăşiţe ale avionului dispărut în Asia
- 20.03.2014 6:39 | În lume Revista presei internaţionale: Bucurie la Moscova, teamă la Kiev şi huiduieli în Vest din cauza situaţiei din Ucraina