luni, 18 noiembrie 2013, 7:22 view Vizualizări: 1140 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Ucraina, între Vest şi Est. Rusia ameninţă că situaţia se va agrava dacă va semna Acordul "sinucigaş" cu UE

Foto:publika.md
În timp ce Uniunea Europeană se pregăteşte pentru Summitul de la Vilnius, Moscova încearcă prin toate mijloacele să deraieze relaţiile Ucrainei cu UE pentru a o atrage în noul său proiect, Uniunea Vamală. Kievul pare să fi cedat în faţa presiunilor Rusiei.

Summitul Parteneriatului Estic se apropie, dar nu este clar, deocamdată, dacă Ucraina va semna Acordul de Asociere cu UE. Rada Supremă de la Kiev nu a ajuns la un acord referitor la proiectul de lege ce i-ar permite Iuliei Timoşenko să fie tratată peste hotare. Soluţionarea cazului fostului premier este una dintre condiţiile pentru ca Ucraina să poată semna documentul.

Între timp, Rusia face presiuni economice asupra Ucrainei şi spune că situaţia se va agrava dacă va semna acordul "sinucigaş" cu UE. Moscova a interzis, în ultimele luni, importul de ciocolată Roshen din Ucraina, pe motive sanitare. De asemenea, a impus controale speciale la vamă pentru TIR-urile ucrainiene, în august, ceea ce a dus la blocarea temporară a comerţului. Rusia mai ameninţă că va impune noi taxe pentru importuri asupra mărfurilor din Ucraina, care ajung la 35 de miliarde de euro, ceea ce va afecta datoria sa suverană.

Moscova presează de mai mulţi ani Ucraina să renunţe la orientarea pro­-euro­peană şi să se integreze în Uniunea Va­mală formată până în prezent de Rusia, Kazahstan şi Belarus.
Cuvinte cheie: Rusia, Europa, Ucraina
comments powered by Disqus