joi, 21 noiembrie 2013, 11:22 view Vizualizări: 1226 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Voronin: Summit-ul de la Vilnius pune în pericol suveranitatea Moldovei

Foto : trm.md
Summit-ul de la Vilnius pune în pericol suveranitatea Moldovei, iar Uniunea Europeană (UE) acţionează nu în interesele Republicii Moldova, ci împotriva Rusiei. Declaraţii în acest sens a făcut preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul emisiunii „Loc de Dialog”, la Radio Moldova.

Vladimir Voronin declară că, „de fapt, UE și instituțiile europene s-au purtat foarte obraznic în toți acești ani cu Republica Moldova”, deoarece, regimul liberalizat de vize putea fi oferit încă pe cînd PCRM era la guvernare. „Noi am insistat, avem documente în arhivă, dar ei ne-au deschis nouă o portiță, care se numește „Prin România”. Dacă moldoveanul dorește să obțină acest regim de vize, el trebuie neapărat să devină cetățean al României. Și în așa fel ei au repetat ceea ce a făcut Hitler… în anii 30, în regiunea Silezia din Polonia”, a declarat Vladimir Voronin.

Potrivit președintelui PCRM, oficialii europeni nu acționează în interesele Moldovei, ci împotriva Rusiei. „Cu aceste momeli în jurul Moldovei, ei le fac nu pentru Moldova, ci împotriva Rusiei, să nu ne apropiem de ruși”, opinează fostul şef al ţării.

Liderul comuniștilor consideră că acordurile ce urmează a fi parafate de către Republica Moldova la Summit-ul de la Vilnius sunt lipsite de legalitate, pentru că cetățenii nu au fost consultați pe marginea conținutului lor.

Summit-ul de la Vilnius pune în pericol suveranitatea Moldovei, mai susţine președintele PCRM. „Partidul Comuniștilor va ataca în instanţă documentele pe care ei le pregătesc să le semneze la Vilnius. Dacă ei, totuși, le vor semna, acestea nu au perspectivă istorică”, a declarat Voronin, adăugînd că documentele de la Vilnius „sunt analogice Acordului de la München din 1938”. „Ele sunt făcute împotriva suveranității, independenței, integrității și perspectivei Republicii Moldova”, a conchis liderul PCRM.

Menţionăm că la Summit-ul de la Vilnius, care va avea loc pe 28-29 noiembrie, Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere, care include şi cel de Liber Schimb cu UE.

Cuvinte cheie: Voronin, summit, parere
comments powered by Disqus