joi, 28 noiembrie 2013, 7:40 view Vizualizări: 1050 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Anual, moldovenii dau medicilor peste două miliarde de lei, sub formă de MITĂ

Foto: publika.md
Peste 90 la sută dintre moldoveni îi plătesc informal pe angajaţii instituţiilor medicale, pentru serviciile oferite. Sunt datele unui studiu realizat de mai multe instituţii din ţară. Autorităţile afirmă că fenomenul ia amploare şi avertizează că acesta împiedică reformarea domeniului sănătăţii.

Potrivit studiului, anual moldovenii oferă plăţi informale medicilor, asistentelor medicale şi infirmierelor în valoare de peste două miliarde de lei. Suma reprezintă 40% din toate achitările făcute în domeniul sănătăţii. În acelaşi timp, 80% dintre cetăţenii care vin în audienţă la Ministerul Sănătăţii reclamă plăţile informale pe care le achită în instituţiile medicale.

În acest an, Centrul Naţional Anticorupţie a deschis 21 de dosare penale, în care sunt cercetaţi angajaţi din domeniul sănătăţii.

Salariul mediu al unui medic în Republica Moldova este de aproximativ 3.500 de lei. În România, medicii primesc în medie 1.260 de roni, echivalentul a aproximativ 280 de euro. Între timp, în alte state europene, salariile pentru medici şi asistenţi pot ajunge la 5.000 - 6.000 euro lunar. Astfel, în Cehia şi Ungaria, leafa lor este de aproximativ 1.000 de euro, iar în Grecia de până la 5.000 de euro.
Cuvinte cheie: Moldova, sanatate, mita
comments powered by Disqus