miercuri, 11 decembrie 2013, 15:30 view Vizualizări: 1002 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Studiu: Doar unul din zece moldoveni care studiază în România revine acasă

Foto: publika.md
Doar zece la sută dintre tinerii moldoveni care îşi fac studiile în România aleg să se întoarcă în ţară după absolvirea facultăţii. Sunt datele unui raport al Centrului Român de Politici Europene, care a fost întocmit după chestionarea mai multor tineri.

Cei mai mulţi intervievaţi au spus că piaţa muncii din România este mai accesibilă şi mai diversă decât cea din Republica Moldova. Un tânăr de 27 de ani, angajat în Moldova, spune că nu vrea să ajungă pensionar într-un stat care nu poate asigura un trai decent pentru cetăţenii săi. O tânără de 26 de ani, care lucrează în România, spune că salariul pe care l-ar primi în Moldova este foarte mic.

O altă moldoveancă intervievată declară că a fost dezamăgită atunci când a revent acasă pentru că experienţa sa nu a fost valorificată. Din acest motiv, s-a reîntors peste Prut.

Un răspuns asemănător a fost oferit de un alt concetăţean de-al nostru, de 34 de ani. El susţine că nu a revenit la Chişinău pentru că a absolvit facultatea în timpul guvernării comuniste, care nu ar fi acceptat ideile sale reformiste.

La cercetare au participat 16 moldoveni care au terminat o facultate în România şi 10 responsabili din domeniul educaţiei de pe ambele maluri ale Prutului.
Cuvinte cheie: studenti, Romania, Moldova
comments powered by Disqus