luni, 23 decembrie 2013, 3:10 view Vizualizări: 1085 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Dan Dungaciu: Moldovenii-migranți din Rusia, pot "exploda" alegerile din 2014

Foto: noi.md
Moldovenii-migranți care se întorc în patrie din Rusia, pot "exploda" alegerile parlamentare din 2014, consideră directorul Institutului de Stiinte Politice și Relatii Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu.

Moscova are doua instrumente majore pentru a controla mișcările politice ale Chișinăului. Una este pîrghia transnistreană, a doua migrația din Rusia", - avertizează prof. Dan Dungaciu într-un interviu pentru ziare.com.

Potrivit expertului, niciuna dintre ele nu a fost în realitate folosită pînă acum. Prima este o pîrghie majoră, este harponul prin care Moscova ține Chișinăul ancorat de ea. Teoretic, cel puțin, există la îndemîna Chiținăului posibilitatea de a face această pîrghie ineficientă.

Dar expertul crede că a doua pîrghie poate fi mai periculoasă. „Dacă pînă acum Moscova putea pune vize emigrantilor și astfel afecta echilibrul electoral din republică - pentru ca migranții estici s-ar fi ridicat impotriva Chișinăului -, de data asta aflăm că, de fapt, nici macar nu e nevoie de vize! E doar nevoie de măsuri administrative, adică de reglementarea pieții”.

Potrivit lui D.Dungaciu, „obligatia permisului de munca, a plății taxelor, a legalizării, daca vreti, a migranților din R. Moldova, va crea enorme nemulțumiri acolo. Și toate riscă să se întoarca îimpotriva Chișinăului, pentru că nu îmi imaginez ca furia lor se va descarca pe Moscova, ci pe Chiținăul pro-european, pe UE, pe Occident. Deci e un subiect de urmarit, pentru ca are potential exploziv enorm în perspectiva alegerilor din 2014”.

Cuvinte cheie: Moldova, Rusia, parere
comments powered by Disqus