joi, 26 decembrie 2013, 2:51 view Vizualizări: 1049 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

M.Ghimpu: Federalizarea Moldovei înseamnă de fapt recunoașterea Transnistriei

Foto: nr2.ru
Federalizarea Republicii Moldova înseamnă de fapt recunoașterea Transnistriei. Apoi, aceфsta va avea dreptul de a se separa de Republica Moldova. Este opinia exprimată într-un interviu pentru Radio "Europa Liberă" de către președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

El consideră că unica cale pentru Moldova este stat unitar, integrarea în marea familie europeană.

Potrivit lui Ghimpu, Transnistria este pîrghia pe care a construit-o Rusia nu doar în împiedicarea reunirii românilor, ea este o mare piedică şi în integrarea europeană.

„Şi atîta timp cît Transnistria există, ruşii speră că nu se va produce această integrare. Eu sper totuşi că în Europa va ţine cont de aceasta, că noi nu putem să trăim, reieşind din interesele Federaţiei Ruse sau să ne construim viitorul nostru”, - afirmă Ghimpu.

În viziunea sa nu are nicio importanță va fi Transnistria recunoscută, nerecunoscută – ea există ca atare.

„De cedat poate oricine ceda. Că nu poţi să iei, e mai uşor să cedezi decît să iei. Dar nimeni nu o să accepte lucrul acesta. Nici Europa, nici alte state importante în politica lumii. Fiindcă şi aşa avem o zonă de instabilitate la hotar cu NATO şi cu Uniunea Europeană. Şi dacă s-ar merge la recunoaştere, înseamnă că va fi şi mai periculoasă pentru ei. Poate apărea al doilea Königsberg, Kaliningradul”, - consideră politicianul.

Totodată dacă Ucraina revine la poziţia sa de semnare a Acordului şi de integrare europeană, atunci problema Transnistriei e rezolvată fără puterea noastră şi fără toată insistenţa ruşilor, nu pot opri aceasta, a conchis Ghimpu.

Cuvinte cheie: Moldova, Transnistria, Ghimpu
comments powered by Disqus