joi, 9 ianuarie 2014, 9:00 view Vizualizări: 1141 odată   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Scandal de proporţii în SUA. 80 de foşti poliţişti, inculpaţi pentru o fraudă de sute de milioane de dolari

Foto: publika.md
Dincolo de gerul care domină în America de Nord, Statele Unite se confruntă acum şi cu scandal de proporţii. Peste o sută de persoane, dintre care 80 de foşti poliţişti şi pompieri, au fost inculpate pentru o fraudă de sute de milioane de dolari. Totul are la bază obţinerea unor ajutoarelor sociale, prin înşelăciune.

Cei acuzaţi au declarat că nu pot munci, invocând tulburări psihice - depresie şi stres posttraumatic, cauzate de serviciul pe care l-au avut. Astfel, aceştia obţineau pensii de invaliditate şi alte forme de ajutoare de la stat de până la 50 de mii de dolari pe an, la care nu aveau dreptul.

"Această fraudă nu doar i-a obligat pe contribuabili să finanţeze stilul de viaţă al escorcilor din New York, ci le-a furat şi din resursele deja limitate destinate celor care chiar suferă de tulburări psihice, cauzate de munca lor", a declarat procurorul districtului Manhattan, New York, Cyrus Vance.

În cererea pentru obţinerea ajutoarelor, acuzaţii au afirmat că părăsesc rar locuinţa, că nu călătoresc şi aproape nu au o viaţă socială. În realitate însă mulţi dintre ei o duceau foarte bine: pilotau elicoptere personale, vizitau cazinourile din Las Vegas sau ţineau cursuri de arte marţiale. Cazul este şi mai grav dat fiind faptul că cea mai mare parte dintre inculpaţi invocau probleme de sănătate căpătate în urma intervenţiilor de salvare din timpul atentatelor de la 11 septembrie 2001.

"Prin acţiunilor lor, ei au dezonorat memoria multora care şi-au pierdut viaţa şi continuă să-şi piardă viaţa ca rezultat al bolilor şi rănilor obţinute la 11 septembrie", a precizat Bill Bratton, comisar de poliţie din New York.

Schema a fost organizată de patru persoane, dintre care doi poliţişti şi un procuror. Aceştia îi învăţau pe cei acuzaţi cum să obţină beneficiile sociale şi deseori le completau chiar cererile. Aceasta funcţiona deja de peste 20 de ani, iar pagubele se estimează la patru sute de milioane de dolari.

Cuvinte cheie: bani, scandal, SUA
comments powered by Disqus