vineri, 10 ianuarie 2014, 2:25 view Vizualizări: 1120 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

„Cicada 3301”: Cel mai mare mister de pe internet continuă în 2014. Ocultism sau complot masonic ?

Foto: inopressa.ru
Se caută persoane care se cred capabile să rezolve cel mai mare mister care există pe internet, scrie Telegraph.co.uk. Doar cei care se pricep la criptologie hexadecimala, la poezie medievală și la muzică clasică au șanse să dezlege marea enigmă cunoscută sub numele de Cicada 3301.

După o pauză de 12 luni, Cicada 3301, o serie de puzzle-uri aparente lipsite de scop, cu autor anonim, a reapărut pe internet. Prima serie de puzzle-uri Cicada 3301 a apărut pe 5 ianuarie 2012, iar de atunci mii de persone au încercat să ajungă la adevărul din spatele lor.

Primul puzzle Cicada 3301 a fost publicată pe site-ul 4Chan, alături de un mesaj scurt: "Căutăm indivizi foarte inteligenți. Pentru a-i găsi, am conceput un test..."

Au urmat multe ghicitor ecomplexe, care au variat de la literatură cyberpunk la postere imprimate lipite pe stîlpi de iluminat din toată lumea, iar după aceeea organizația misterioasă din spatele lor a intrat în tăcere. Un nou set de puzzle-uri a apărut un an mai tîrziu, pe 4 ianuarie 2013.

Unii internauți și-au luat concedii sau chiar au renunțat la slujbe pentru a rezolva ghicitorile extrem de complexe, bazate pe tăblițe evreiești de legi, pe rune anglo-saxone sau pe opera ocultistului victorian Aleister Crowley. După cîteva săptămîni, doar cîteva persoane au reușit să ajungă la indiciul final. Acești norocoși au fost contactați de misterioasa organizație prin intermediul mailului.

Începutul lunii ianuarie 2014 a adus o mulțime de farse care au încercat să imite puzzle-urile Cicada 3301. Zeci de mesaje false au fost publicate, iar toate au fost demascate. Pe 5 ianuarie, pe un cont de Twitter folosit și în trecut de către organizația Cicada a fost publicat un nou mesaj: "Bună. Epifania este aproape. Pelerinajul a început. Iluminarea vă așteaptă. Succes. 3301", alături de imagine.

Prelucrînd imaginea cu ajutorul steganografiei, o tehnologie care permite ascunderea de informații în interiorul unor imagini, un citat a fost deslușit, preluat din opera poetului Ralph Waldo Emerson. Indiciile au continuat, iar printre ele se numără însemne masonice. Pe diverse forumuri sînt publicate în permanență rezolvările ghicitorilor pe măsură ce acestea sînt dezlegate.

Enigma Cicada 3301 continuă așadar și în 2014, însă numai o mînă de oameni va reuși să afle adevărul.

Cuvinte cheie: Internet, mister, securitate
comments powered by Disqus