luni, 13 ianuarie 2014, 1:30 view Vizualizări: 1054 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Presa: SUA au testat arme biologice în Japonia

Foto: obozrevatel.com
Agenția japoneză de stiri Kyodo, care a citat documente americane clasificate, a anunțat că armata SUA a efectuat experimente ale unor arme biologice pe insula Okinawa. Presupusele ținte ale testelor au fost regiuni din China și din Asia de Sud-Est.

Aceste arme biologice au fost testate de SUA in anii '60 si au vizat distrugerea culturilor de orez.

In anii 1961 si 1962, locul unde s-au efectuat experimentele americane din sudul insulei Okinawa era inca sub jurisdicția SUA, în era post-razboi.

Statele Unite au facut teste similare si in Taiwan, dar si pe continentul american. Armata SUA a experimentat un agent patogen care infecta culturile de orez, producînd efecte dezastruoase.

O singura infectare putea genera o mie de spori in numai o noapte, in timp ce un intreg ciclu, care dura o saptamîna, avea un efect devastator asupra culturilor de orez.

Potrivit raportului publicat de Kyodo, testele au fost efectuate de mai mult de 12 ori, la Nago și Shuri, în Okinawa.

Guvernul SUA a renunîat la toate armele sale biologice in anul 1969, intrerupînd testele, după o scurgere a unor substanțe din aceste arme, in urma căreia s-a produs îmbolnăvirea a 20 de soldați americani staționați pe insulă.

In anul 1975, Washingtonul a semnat Convenția internatională împotriva producerii și deținerii de arme biologice.

Okinawa a revenit sub jurisdicția Japoniei în anul 1972, dar Statele Unite mai păstrează încă o prezență militară importantă pe insulă, de aproximativ 50.000 de militari.

Cuvinte cheie: SUA, Japonia, arme biologice
comments powered by Disqus