luni, 13 ianuarie 2014, 6:50 view Vizualizări: 1086 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Ministerul Sănătăţii anunţă reducerea numărului certificatelor de boală. "Tot mai mulţi moldoveni cer nemotivat concediu"

Foto: publika.md
Oficiali de la Ministerul Sănătăţii cred că tot mai mulţi moldoveni cer nemotivat concediu de boală. Fenomenul este o povară grea pentru buget, iar autorităţile şi-au propus să reducă, în următorii trei ani, ani cu 15 la sută numărul certificatelor medicale acordate fără temei angajaţilor.

În 2012, Casa Naţională de Asigurări Sociale a cheltuit 562 de milioane de lei pentru plata indemnizaţiilor în caz de incapacitate temporară de muncă. Potrivit analizei efectuate de Ministerul Sănătăţii, în cele mai multe cazuri, doctorii care au eliberat certificatul nu au efectuat corect investigaţiile medicale.

Lideri la capitolul concediu de boală acordat nemotivat sunt raioanele Drochia, Hânceşti, Sângerei şi municipiul Bălţi.

Pentru a diminua acest fenomen, autorităţile propun o serie de restricţii pentru angajaţi. Astfel, salariatul va pierde dreptul la plată pentru concediul medical dacă nu va respecta regimul prescris de medic sau în caz de intoxicaţii alcoolice sau narcotice. La fel, indemnizaţia va fi retrasă dacă angajatul va prezenta acte false sau pe durata concediului medical va efectua deplasări în străinătate.

Alte propuneri vizează reducerea până la 20 pe an a numărului zilelor de concediu de boală, dar şi acoperirea cheltuielilor pentru incapacitate temporară de muncă de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

În prezent, de acest lucru este responsabilă Casa Naţională de Asigurări Sociale. Ministerul Sănătăţii mai preciează că în 2001, 48 de angajaţi dintr-o 100 au cerut concediu de boală. În 2010, acest indice a fost deja de 59 la 100.

Cuvinte cheie: medicina, sanatate, Moldova
comments powered by Disqus