joi, 16 ianuarie 2014, 8:13 view Vizualizări: 1058 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

În penitenciarele din regiunea transnistreană se vând îmbrăţişări, iar libertatea costă 200 de mii de dolari. VEZI lista cu preţuri

Foto: publika.md
Închisoarea reprezintă o pedeapsă şi pentru familia deţinutului, rămasă în libertate. Se întâmplă în regiunea transnistreană, unde angajaţii acestor instituţii cer taxe neoficiale pentru mai multe servicii care în multe cazuri contravin legii sau ar trebui să fie oferite gratuit. Sunt concluziile unei investigaţii efectuate recent de Promo-LEX.

Potrivit cercetării, angajaţii penitenciarelor din stânga Nistrului cer de la rudele deţinuţilor câte 20 de dolari pentru recepţionarea unui colet.

Pentru o plimbare de 30 de minute şi mai mult se plăteşte 60 de dolari.

Permisiunea de a îmbrăţişa învinuitul de către rude în drum spre sala de judecată costă 40 de dolari, iar acordarea unui telefon mobil pentru o lună - 100 de dolari.

De trei ori mai mare este taxa pentru asistenţă medicală. Răscumpărarea neoficială costă de la 100 până la 200 de mii de dolari.

Datele mai arată că participarea formală la proces a unui avocat din regiunea transnistreană trebuie plătită, iar suma începe de la 200 de dolari şi poate ajunge până la 1.500. De obicei, el încearcă să convingă clientul să-şi recunoască vina. Iar taxa pentru un avocat de la Chişinău este de 1.000 de dolari.

Într-un raport recent al expertului principal ONU privind drepturile omului în Transnistria, se spune că una dintre cele mai grave probleme ale deţinuţilor din stânga Nistului sunt condiţiile în care se află aceştia.

comments powered by Disqus