luni, 20 ianuarie 2014, 23:18 view Vizualizări: 1121 odată   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Medicamentele produse în Moldova s-ar putea scumpi

Foto: publika.md
Medicamentele produse în Moldova ar putea să se scumpească în acest an. Şi asta din cauza certificatelor de bună practică de fabricaţie, pe care trebuie să le obţină companiile locale. Acestea presupun întrunirea mai multor condiţii privind infrastructura, calificarea angajaţilor şi calitatea. În prezent, doar patru întreprinderi moldoveneşti au astfel de certificate.

Şeful Asociaţiei producătorilor de medicamente, Valentin Tofan, spune că certificatul confirmă calitatea produselor farmaceutice. Din această cauză, spun producătorii, preţurile medicamentelor ar putea creşte.

"Trebuie să fie absolut clar că fabricarea medicamentelor în condiţii autentice GMP nu este deloc uşor, nu este deloc ieftin, deci sută la sută se vor impune nişte costuri", a spus Ion Borziac, directorul unei întreprinderi producătoare de medicamente.

De cealaltă parte, autorităţile spun că preţul medicamentelor nu trebuie să depindă de investiţiile făcute de companii în infrastructură.

"Este o Hotărâre de Guvern în baza căreia noi stabilim preţul de referinţă, preţul de producător. Preţul pentru autohtoni e în funţie de acest preţ care nu poate să depăşească media la preţul de catalog", susţine Alexandru Coman, directorul Agenţiei Medicamentului.

Nu toţi consumatorii au încredere în preparate farmaceutice din ţară:

"Nu cumpăr medicamentele de producţia autohtonă. Pentru că toate sunt contrafăcute ".

"Căutăm să fie de calitate bună, nu neapărat moldoveneşti".

"Care sunt cele mai bune pentru organism? Cele mai bune sunt cele autohtone".

Anul trecut, din cei 27 de producători autohtoni, doar patru au primit certificate de bune practici de fabricaţie, iar alţi nouă urmează să le obţină până la sfârşitul anului.

Cuvinte cheie: scumpire, medicina, Moldova
comments powered by Disqus