joi, 23 ianuarie 2014, 16:00 view Vizualizări: 1058 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Cerința KGB-ului transnistrean este un răspuns la politica externă unilaterală a Republicii Moldova – opinie

Foto: noi.md
Poziția vehementă a administrației Transnistriei, care făcut apel către Republica Moldova ca în termen de o lună să-și retragă toate forțele de securitate din regiune, este răspunsul la politica externă unilaterală a actualei coaliții de guvernămînt. Astfel explică acțiunile KGB-ului transnistrean politicianul Iurie Roşca.

Astfel, potrivit acestuia, Transnistria nu este „satisfăcută de schimbarea bruscă a orientării politice a autorităților Republicii Moldova pe calea integrării europene, de lipsa unei poziții echivoce și clare a autorităților moldovenești față de declaraţiile repetate ale președintelui român, Traian Băsescu, referitor la unirea Republicii Moldova cu România, precum și lipsa unui dialog transparent între țara noastră și Moscova, sub a cărei protecție se află autoritățile Transnistriei”.

Potrivit politicianului, astfel de măsuri pot conduce în mod sigur la un conflict. „Din punct de vedere formal şi legal, autoritățile Republicii Moldova trebuie să activeze pe întreg teritoriul țării, iar din punct de vedere politic, este clar că acest lucru este imposibil în Transnistria. Deoarece la Bender a fost instituită, într-un fel, o guvernare dublă”.

Pentru a evita escaladarea unui conflict între conducerea Republicii Moldova și cea a regiunii, Roșca consideră că guvernanţii ţării trebuie să întreprindă imediat paşi diplomatici, atît prin consolidarea dialogului cu Moscova, cît și cu Tiraspolul, în scopul de a convinge liderii de la Tiraspol că conducerea ţării doreşte să restabilească atmosfera de lucru, iar în cele din urmă să poată fi găsit numitorul comun în rezolvarea conflictului transnistrean.

KGB-ul transnistrean a făcut apel către autoritățile de drept ale Republicii Moldova ca „în termen de o lună să întreprindă toate măsurile necesare pentru a-și retrage de pe teritoriul Benderului toate departamentele de poliție și alte organe de drept și administrative”. KGB menţionează că „partea moldovenească continuă să ia măsuri pentru destabilizarea situaţiei”.

Cuvinte cheie: Transnistria, KGB, Rosca
comments powered by Disqus