joi, 13 februarie 2014, 6:18 view Vizualizări: 1086 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Inovaţii pentru deputaţi: Procedura de vot va fi electronică, iar fiecare parlamentar va avea propriul microfon

Foto: publika.md
Sesiunea parlamentară începe cu mai multe inovaţii pentru deputaţi. Fiecare dintre ei va avea propriul microfon şi nu vor mai fi nevoiţi să ridice mâna ca să confirme că au votat pentru un anumit proiect de lege. De acum înainte, procedura de vot va fi electronică.

Pentru a evita confuziile, pe masa fiecărui deputat a fost pus un set de instrucţiuni pentru utilizarea consolei de vot. Aleşii poporului nu vor putea vota însă fără acest card de identitate al deputatului. Locurile în sala de şedinţă deja au fost repartizate. Fracţiunile vor ocupa fotoliile după principiul eşicherului politic. Comuniştii vor sta în sectorul din stânga, democraţii şi liberal-democraţii pe centru iar liberalii vor sta în sectorul din dreapta.

Noul sistem a şi fost contestat de comunişti.

"Acest sistem are mai multe deficienţe, un deputat poate vota pentru cel puţin trei persoane. Inscripţiile pe clădirea Parlamentului sunt schimbate, şi stau doar în limba de stat şi în limba engleză. Trebuie să fie inscripţii în limba de stat şi în limba rusă", a declarat deputatul PCRM Alexandr Petkov.

"Opoziţia, după principiul Baba Cloanţa, este tot timpul împotrivă, toate întrebările care le-au pus la Biroul permanent, au primit răspunsurile pertinente. Sistemul pe care îl vom aplica este în strictă conformitate cu Regulamentul Parlamentului", a precizat preşedintele Parlamentului, Igor Corman.

Din această sesiune, deputaţii trebuie să se conformeze modificărilor operate la Regulamentul Parlamentului. Legislatorii nu vor putea intra în sala de şedinţe cu portavoce şi nici să blocheze tribuna centrală. Ei vor avea la dispoziţie doar un minut pentru formularea întrebărilor, iar durata luărilor de cuvânt a fost limitată la cinci minute.
Cuvinte cheie: Parlament, deputat, inovatii
comments powered by Disqus