marți, 25 februarie 2014, 8:11 view Vizualizări: 1056 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Uniunea Europeană şi Statele Unite se arată dispuse să ofere sprijin financiar Ucrainei

Foto: publika.md
După Uniunea Europeană, şi Statele Unite şi-au exprimat disponibilitatea să ofere sprijin financiar Ucrainei. Casa Albă a declarat că este gata să completeze un program al FMI şi să aloce fonduri în domeniele sănătăţii şi educaţiei. În timp ce vestul promite ajutor Kievului, Rusia critică noua conducere pro-occidentală din Ucraina şi refuză orice discuţii cu aceasta.

"Statele Unite lucrează cu partenerii săi din întreaga lume şi sunt pregătite să ofere sprijin Ucrainei pentru reformele de care are nevoie, ca să revină la stabilitate economică", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Declaraţiile Washingtonului vin în condiţiile în care Ucraina are nevoie de asistenţă externă în valoare de 35 de miliarde de dolari în următorii doi ani. Ministrul ucrainean de Finanţe a profitat de vizita la Kiev a şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, ca să ceară un ajutor de urgenţă. Anterior, UE a declarat că este pregătită să îi ofere Ucrainei un ajutor financiar de 20 de miliarde de euro.

De cealaltă parte, Rusia a contestat noile autorităţi de la Kiev, despre care spune că au furat puterea în timpul unei revolte militare.

"Legitimitatea unor instituţii ale puterii de acolo este dubioasă. Unii dintre partenerii noştri occidentali o consideră legitimă. Nu ştiu ce Constituţie au citit ei, dar mie mi se pare o aberaţie", a spus premierul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.

Totuşi, unii liderii europeni insistă pe lângă Moscova să susţină o tranziţie politică paşnică în Ucraina. Acest lucru a încercat să-l facă preşedintele Franţei într-o conversaţie telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin. Totuşi, Kremlinul susţine că cei doi lideri şi-au exprimat doar îngrijorarea faţă de criza din Ucraina.

Cuvinte cheie: ajutor, Ucraina, Europa
comments powered by Disqus