miercuri, 26 februarie 2014, 7:40 view Vizualizări: 1071 odată   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Autorităţile locale vor fi scutite de rezolvarea problemelor ce le depăşesc competenţa

Foto: publika.md
Problemele ce ţin de politica internă şi externă a ţării nu vor putea fi supuse referendumurilor locale. Este una din propunerile ce se conţin într-un proiect de modificare a Codului Electoral, elaborat de deputaţii Coaliţiei de guvernare. Documentul, înregistrat în Parlament, stabileşte şi modul de formulare a întrebărilor care pot fi supuse plebiscitelor.

În prezent, Codul electoral prevede că în cadrul referendumurilor locale pot fi abordate chestiuni de importanţă deosebită pentru localitate, ce ţin de competenţa administraţiei publice locale. Deputaţii Coaliţiei de guvernare doresc să completeze respectiva prevedere, astfel ca ea să nu poată fi interpretată. Potrivit proiectului de lege, în cadrul referendumului local nu pot fi abordate probleme care vizează interesul naţional şi politica internă şi externă a statului.

De asemenea, la referendum nu vor putea fi abordate problemele ce ţin de competenţa Parlamentului sau Guvernului şi cele care vin în contradicţie cu prevederile Constituţiei şi cu legile ţării. Totodată, se propune ca textul întrebării supuse referendumului local să fie redactat într-o manieră neutră, fără sugerarea răspunsului.

Dacă proiectul de modificare a Codului electoral va deveni lege, atunci vor fi interzise şi întrebările care se exclud reciproc. Proiectul de lege vine după ce în autonomia găgăuză au fost organizate referendumuri ilegale privind suveranitatea ţării.

"Se vor întreprinde măsuri de a contracara astfel de acţiuni. Astfel de referendumuri, cu aşa probleme pentru orice zonă a Republicii Moldova nu sunt prevăzute de lege", a declarat preşedintele Nicolae Timofti.

comments powered by Disqus