miercuri, 5 martie 2014, 10:34 view Vizualizări: 1311 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Experţi: Interesul manifestat de Obama față de Leancă este dictat de situaţia din Ucraina

Foto: noi.md
Interesul manifestat de preşedintele SUA, Barack Obama, în legătură cu vizita în SUA a premierului Iurie Leancă este dictat de situaţia îngrijorătoare din Ucraina. De această părere este directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

Solicitat de "Infotag", expertul a menţionat că "SUA sînt îngrijorate de situaţia din regiune, care periclitează securitatea în bazinul Mării Negre".

"De aici vine şi interesul manifestat de preşedintele Obama faţă de întrevederea cu Iurie Leancă, în pofida faptului că aceasta nu a fost una planificată", a spus Barbăroşie.

Expertul a menţionat că dacă în toamna anului trecut Ucraina ar fi semnat Acordul de asociere cu UE, atunci atenţia comunităţii internaţionale ar fi fost concentrată mai mult spre Ucraina decît spre Moldova.

"Din acest considerent, putem spune că Moldova a cîştigat. Dar asta nu înseamnă că Moldova a realizat deja toate scopurile stabilite şi condiţionările la adresa ei nu mai sînt valabile. Atenţia manifestată acum față de Moldova reprezintă un credit de încredere care trebuie plătit, făcîndu-ne temele pentru acasă", consideră Barbăroşie.

Analistul politic Anatol Ţăranu a relatat că situaţia din zona geopolitică în care se află Moldova, este una extrem de complicată, iar SUA sînt implicate în ceea ce se întîmplă în Ucraina.

"Pe de altă parte, SUA manifestă un interes sporit faţă de toate ţările din regiune. De aici vine şi interesul faţă de vizita tuturor oficialilor din regiune în SUA", a spus Ţăranu, precizînd că prin atitudinea manifestată faţă de Moldova, conducerea de vîrf a SUA doreşte să încurajeze parcursul european al ţării.

În opinia lui Anatol Ţăranu, faptul că Barack Obama a găsit în agenda sa foarte încărcată timp pentru o întrevedere cu Iurie Leancă "reprezintă şi o apreciere pentru clasa politică de la Chişinău".

Preşedintele SUA, Barack Obama, a avut o întrevedere neplanificată cu prim-ministrul moldovean, Iurie Leancă, care se află în SUA, la invitaţia vicepreşedintelui SUA, Joe Biden. Preşedintele american, Barack Obama, s-a alăturat întrevederii dintre Iurie Leancă şi Joe Biden, care a avut loc la Casa Albă, menţionînd că "Statele Unite vor face tot ce le stă în puteri pentru stabilizarea situaţiei din regiune".
 
Cuvinte cheie: expert, Obama, parere
comments powered by Disqus