Comentarii:
0
Iurie Roșca: Moldova se află în pragul autolichidării
Foto: noi.md |
În opinia fostului președinte al PPCD, actuala conducere a țării a avut un comportament total greșit în contextul evenimentelor din Ucraina și deciziei populației Crimeii de a intra în componența Federației Ruse. Mai mult, Moldova nu s-a folosit de statutul său de țară neutră, care în acest caz concret a fost unul avantajos.
„În timpul jocurilor și războaielor geopolitice, țările mici, cum ar fi Moldova, nu trebuie să se implice nici de o parte, nici de alta, pentru a evita posibilele consecințe negative pentru sine. Statutul de stat neutru ne oferea toate avantajele în conflictul părților combatante atît din Ucraina, cît și dintre Ucraina și Rusia, din cauza Crimeii. Însă politicienii noștri și conducerea de vîrf a țării s-au grăbit să declare că pe cineva susțin, iar pe cineva acuză. Filat s-a grăbit să plece pe Maidan pentru a susține detronarea armată a puterii alese în mod legal. Leancă face același lucru la Bruxelles și Washington. Spre mirare, s-a agitat și președintele nostru Timofti, care de obicei este, delicat vorbind, neadecvat și încîlcit la vorbe. Cu toții împreună ei acuză Rusia. Opriți-vă, domnilor. Cel puțin din simplul motiv că nu știm ce va urma”, consideră politicianul.
„Înțeleg că Moldova deja de patru ani este guvernată din exterior și actuala putere doar execută orbește comenzile de la Bruxelles și Washington. Însă măcar uneori este util a pune creierul în mișcare în folosul propriului stat. Ce reacție așteptați de la Rusia după toate aceste călătorii și declarații? Aș vrea să-i amintesc domnului Timofti, care regretă că Ucraina nu este membru al NATO și nu are cine să o apere, despre exemplul Georgiei. Promisiunile „prietenilor” americani despre întreaga susținere au dus la faptul că Georgia a pierdut o parte importantă a teritoriilor. O a doua lecție pentru Moldova este că susținerea tendințelor europene ale Ucrainei în persoana lui Turcinov, Iațeniuk, Kliciko, Teagnibok și alții au dus, deocamdată, la pierderea Crimeii. Și la ce fel de negocieri productive ne putem acum aștepta cu Transnistria? La ce loialitate cu timpul ne putem aștepta de la Găgăuzia din cauza acestor acțiuni ale conducerii țării?”, s-a întrebat Roșca.
Politicianul este ferm convins că președintele țării trebuie în cel mai scurt timp să convoace o masă rotundă cu participarea liderilor partidelor parlamentare și extraparlamentare, mișcărilor, conducătorilor organizațiilor neguvernamentale, reprezentanților societății civile, pentru a discuta, respectînd părerea fiecăruia, cum poate fi salvată Moldova de la dezintegrare și, în final, de la dispariție.
„Așa sau altfel, societatea este dispersată, inclusiv în privința vectorului de dezvoltare ulterioară. Ce e de făcut – să continuăm a tulbura apele sau să căutăm un consens? Cred că răspunsul este evident”, a conchis Roșca.
- ADEPT: Guvernul de la Chișinău e restant la reforma Procuraturii și combaterea corupției
- Un cutremur de proporții de genul celui din anul 1977 sau 1986 s-ar putea produce în orice moment
- (video) Declarațiile lui Ivan Muntean despre protestul împotriva vizitei Principelui Radu
- Suedia va aloca 500 mil. euro pentru Ucraina, Moldova, Georgia şi Azerbaidjan
- Xenia Deli, despre rolul său într-o producţie de la Hollywood: Americanii pot fi cuceriţi prin sinceritate
- Două seisme într-un interval de numai 30 de minute! "Nu am simţit nimic. Maşina e defectată şi se zguduie tare"
- 24.04.2015 11:35 | Politică CUTREMURĂTOR. Un tată şi-a ÎNJUNGHIAT fiul cu un cuţit
- 03.04.2014 15:13 | Politică Farit Muhametşin: “Divizarea ţărilor europene în „ai noştri” şi „ai voştri” nu va aduce nimic bun”
- 21.03.2014 10:12 | Politică Barroso: Am luat decizia de a semna acordurile de asociere cu R. Moldova și Georgia nu mai tîrziu de luna iunie
- 20.03.2014 10:09 | Politică Foştii deputaţi consideră că actualii deputaţi lucrează prost
- 20.03.2014 9:36 | Politică Moldova s-a aliniat sancţiunilor impuse de UE foştilor oficiali ucraineni