duminică, 20 octombrie 2013, 3:11 view Vizualizări: 1153 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Voronin: Moldova poate deveni o ţară europeană devenind membru al Uniunii Vamale

Foto: grenada.md
Republica Moldova poate deveni o ţară europeană doar alegînd statutul de membru al Uniunii Vamale. Declaraţia aparţine liderului comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, lansată în cadrul ceremoniei de celebrare a 20 de ani de la fondarea PCRM, transmite IPN.

Vladimir Voronin a afirmat că aderarea la Uniunea Vamală a ţărilor CSI va oferi Republicii Moldova un sistem de relaţii stabile cu Uniunea Europeană şi multiple avantaje în acest sens. În primul rînd economia ţării ar deveni mai stabilă. Agenţii economici ar putea accede pe piaţa comună istorică, iar preţurile pentru energia electrică şi gaze naturale ar fi mai mult mai mici. Potrivit liderului PCRM, acestea sînt doar cîteva dintre efectele imediate în urma aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală. În aceste condiţii, Republica Moldova ar deveni un stat mai puternic şi un partener stabil al Uniunii Europene.

Liderul comuniştilor a criticat actuala guvernare, care potrivit lui, este deficientă şi activează în defavoarea poporului şi a întregii ţării. Pentru o mai bună bunăstare a ţării sînt necesare nişte politici sociale mai tolerante: salarii şi pensii mai mari, tarife pentru servicii mai mici şi „atitudine umană” din partea guvernanţilor. De asemenea, în acest sens, liderul a menţionat lupta cu corupţia. Soluţia comuniştilor în combaterea acestui flagel ar fi schimbarea radicală a sistemului judecătoresc, prin alegerea directă a judecătorilor de către popor. Acest fapt ar fi un garant al faptului că actualul sistem va fi „lichidat în întregime”, a spus Voronin.

Conflictul transnistrean, de asemenea, a fost remarcat de comunişti ca o problemă prioritară a statului. În cazul în care vor veni la guvernare, comuniştii promit că vor găsi un compromis între Tiraspol şi Chişinău şi diferendul va fi soluţionat definitiv.

Vladimir Voronin s-a adresat partidelor politice din ţară, care împărtăşesc cît de cît ideile comuniştilor, să se implice pe „frontul comun de luptă”.

În cadrul ceremoniei de aniversare a PCRM, Vladimir a amintit de persoanele care au stat la crearea acestei formaţiuni, menţionînd că la acel moment puţini au făcut faţă presiunilor politice de interzicere a acestui partid. Vladimir Voronin a numit pe cei care au creat partidul acum două decenii, iar, ca tribut pentru cei care nu mai sînt în viaţă, a scăpat cîteva lacrimi, devenind vizibil emoţionat.

La eveniment au participat sute de membri de partid din întreaga ţară, ceremonia culminînd cu un program cultural artistic.

Cuvinte cheie: Moldova, Voronin
comments powered by Disqus