marți, 29 octombrie 2013, 10:32 view Vizualizări: 1069 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

(INTERVIU) Pirkka Tapiola despre ce l-a impresionat în Moldova şi ce aşteptări are Uniunea Europeană de la noi

Foto: publika.md

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, susţine că este o ţară europeană foarte importantă pentru Uniunea Europeană. Mai multe declaraţii găsiţi mai jos, în interviul oferit pentru Publika TV.

- Excelenţă, bine aţi venit în Republica Moldova. Ce v-a impresionat cel mai mult în ţara noastră?

- Am mai fost în Moldova de mai multe ori în viaţa mea, pentru că am mai lucrat cu Moldova din 2004-2005, aşa că Moldova a fost întotdeauna parte a portofoliului meu. Acum ocupă un loc mai important, aşa că este o diferenţă mare. Ce m-a impresionat cel mai mult? Răspunsul este simplu: oamenii. Oamenii sunt minunaţi, foarte buni şi calzi. Muncitori şi care încearcă să-şi construiască un viitor. Mă simt ca acasă aici. La fel şi soţia mea.

- Misiunea dvs. diplomatică începe într-un moment important, dar şi dificil. Republica Moldova se pregăteşte de Summitul de la Vilnius. Ce aşteptări are UE de la ţara noastră, în acest context?

- Noi avem aşteptări mari în privinţa Moldovei, care este o ţară europeană foarte importantă pentru Uniunea Europeană. Cea mai importantă aşteptare este că Moldova va folosi oportunităţile care înseamnă cooperare pentru reforme, pentru transformare. Reforma justiţiei, reforma mediului de afaceri, reforma fundamentelor necesare pentru dezvoltare şi în avantajul populaţiei.

- Unii politicieni de la Chişinău sperie populaţia că apropierea de UE va lovi în economia Republicii Moldova şi fac referinţă la comerţul liber. Totodată, vin cu o altă ofertă, Uniunea Vamală. Care ar putea fi efectul intrării în vigoare a Zonei de Liber Schimb dintre Moldova şi UE?

- În primul rând, nu aş vrea să împărţim lucrurile în oferte şi contraoferte sau competiţie. Sigur că nu este o competiţie geopolitică, pentru că nu este vorba despre împărţirea influenţelor în general. Vreau să fie foarte clar. Totuşi, este ca şi cum am compara mere şi portocale. Pentru că Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv, care este parte a Acordului de Asociere, este al reformei. Vorbim despre armonizarea legislaţiei, inclusiv standarde sanitare şi fitosanitare, mediul de afaceri, cadrul legal. Toate acestea sunt componentele, ştim din experienţa noastră europeană, care construiesc o bază pentru viitor, creştere economică de succes, locuri de muncă. Subiecte care sunt în interesul fiecărui contribuabil, fiecărei persoane. Uneori, înţelegerile şi relaţiile dintre noi sunt atacate prin declaraţii despre faptul că beneficiile imediate şi pe termen scurt nu sunt atât de mari. Dar acesta este un subiect de orientare pe termen lung, oportunităţi pe termen lung oferite unor oameni simpli. Asta înseamnă reformele şi transformarea.  Aşa că răspunsul meu ar fi că, în cazul nostru, şi nu voi spune despre alte oferte sau despre ce va fi în termen scurt, este vorba despre  construirea unei vieţi mai bune. A unui viitor mai bun pentru moldovenii simpli, pe termen lung, printr-un sistem mai transparent şi mai funcţional.

- Mai mulţi oficiali de la Bruxelles vorbesc despre creşterea PIB cu 12% după intrarea în vigoare a Acordului de Asociere. Cum este posibil acest lucru?

- În particular, atunci când schimbi cadrul, atragi investitori şi ajungi la acele standarde unde comerţul decurge mai uşor, unde se diversifică pieţele, apar mai multe oportunităţi. Acestea sunt cele mai importante lucruri de care aveţi nevoie pentru creşterea PIB. Sunt două modele de dezvoltare. Unul de modă veche, când este vorba despre lucruri concrete. Celălalt este când nu oferi oamenilor peşte, dar lucrezi împreună cu ei ca să îmbunătăţeşti tehnica pescuitului. Despre acesta este şi oferta noastră. Dacă aceste reforme vor fi făcute, dacă vor fi realizaţi aceşti paşi, atunci sigur că va fi pusă baza unei economii complet diferite.

- Domnule ambasador, la modul practic, ce înseamnă pentru Republica Moldova, dar şi pentru cetăţeanul de rând, Acordul de Asociere cu UE?

- Răspunsul depinde foarte mult de cât de bine ne vom respecta angajamentele comune. Şi vreau să subliniez că este vorba despre a face lucruri în comun, sub conducerea Moldovei şi cu susţinerea noastră. Aşa că dacă acordul este implementat, posibilităţile de comerţ, posibilităţile economice se vor îmbunătăţi. Ce înseamnă aceasta în practică? În practică înseamnă locuri de muncă mai bune, mai multe investiţii, salarii mai mari, creştere economică. Dar problema fundamentală este implementarea acordului. Am lucrat în regiune o perioadă îndelungată. Este vorba despre transformare, despre o realitate unde acum 20 de ani aşteptările erau despre lucruri concrete. Modelul nostru este despre conducere comună, de către popor. Despre promovarea activităţilor antreprenoriale, a participării cetăţenilor la creşterea economică, proceduri simplificate,  înregistrare mai uşoară a afacerilor. Tribunale unde dacă mergi să ştii că vei beneficia de o justiţie independentă care va lua decizii conform legii şi nu conform altor principii. Trebuie să ieşim din timpurile în care aşteptam ceea ce în rusă s-ar numi „miracol”, adică ceva de sus, un panaceu pentru a rezolva totul. Să trecem la oferirea unor oportunităţi oamenilor care să lucreze, să se ocupe de comerţ, să aibă educaţie de calitate, predictibilitate şi transparenţă, ca să-şi poată construi propriul viitor economic. Şi unde guvernul este, în primul rând, un prestator de servicii pentru societate. Anume pentru asta lucrăm noi, pas cu pas, împreună cu guvernul Moldovei, prin reforme, prin susţinere bugetară, prin proiecte concrete. Ideea este că ne mişcăm într-o singură direcţie, cea pe care ţara s-a angajat s-o parcurgă de la începutul anilor 2000.

- Va creşte numărul proiectelor finanţate de UE după parafarea Acordului de Asociere?

- Trebuie să spun că numărul proiectelor finanţate de UE deja creşte gradual. Am suplimentat fondurile pentru Programul Comprehensiv de Consolidare Instituţională. Deja ne implicăm în domenii precum stimularea economică în zonele rurale, reformarea sectorului energetic, biomasă, reforma justiţiei. Acestea ţin de suportul bugetar. Încercăm să ajutăm Republica Moldova să-şi dezvolte capacitatea de reformă administrativă. Republica Moldova este o ţară cu cel mai mare suport financiar european per capita dintre statele vecine UE din Est şi Sud-Est. Trendul este unul continuu. De asemenea, conform Politicii Europene de Vecinătate, în cadrul căreia avem stabilit un sistem, când vom vedea că reformele au loc, atunci şi Uniunea Europeană va da mai mulţi bani, pentru mai multe proiecte. Merge pe principiul „mai mult pentru mai mult”.

- Să revenim la momentul dificil. Federaţia Rusă a impus un embargou la vinuri, tone de fructe sunt întoarse din vamă, iar unii analişti politici spun că ar putea urma şi o expulzare masivă a moldovenilor care muncesc în Rusia. Putem conta pe sprijinul Uniunii Europene?

- Vă voi oferi un răspuns din trei puncte. Primul este despre embargoul asupra vinurilor. Noi avem cele mai dure şi cele mai stricte standarde sanitare şi fitosanitare din lume şi suntem un importator serios al vinurilor moldoveneşti, iar cifrele sunt în creştere. 16.01 De asemenea, aţi mai auzit că noi majorăm volumul importurilor vinurilor moldoveneşti. Al doilea punct este legat de ce am spus anterior. Ceea ce încercăm să aducem este o transformare. Apreciem rolul şi investiţia pe care o aduc economiilor noastre muncitorii moldoveni care lucrează legal în ţările UE. Trebuie să facem ca migraţia să nu mai fie o necesitate, ci o alegere, iar locurile de muncă şi oportuniţile să fie aici. Cred că răspunsul meu la întrebarea despre sistarea migraţiei este că trebuie să lucrăm la dezvoltarea economiei Moldovei, care să fie în serviciul moldovenilor.

- Credeţi că din 2014 moldovenii vor putea merge în UE fără vize?

- Eu sper să fie aşa. Acum suntem în situaţia în care trecem la următoarea etapă de evaluare de către Direcţia Generală pentru Politici Interne. Am fost foarte impresionaţi de guvernul Moldovei care a întreprins reforme majore, a luat decizii foarte importante şi a implementat excelent şi responsabil Planul de Acţiuni pentru Liberalizarea Regimului de Vize. Aşa că, eu sunt optimist în privinţa faptului că evaluările Planului de Acţiuni pentru Liberalizarea Regimului de Vize vor fi pozitive. Apoi, în baza acestora, vor fi luate alte decizii, dar în acest moment  subliniez că Moldova a făcut o treabă importantă şi foarte bună în implementarea planului.

- Aveţi un mesaj pentru cei care speră într-un viitor european?

- Uniunea Europeană înseamnă eforturi comune, multă muncă. Este vorba despre o cale foarte complicată, dar şi profitabilă, de reformare a sistemului de guvernare a ţării. Este vorba despre preluarea conducerii de către popor, despre societatea civilă. Despre tragerea la răspundere a guvernului de către oameni care muncesc împreună la rezolvarea problemelor, de la scara blocului şi până la educaţie şi altele. Uniunea Europeană nu înseamnă un întrerupător de lumină pe care poţi să o aprinzi şi să o stingi. UE înseamnă să muncim împreună ca o echipă, ca o ţară, ca o comunitate mai mare.
 

Cuvinte cheie: Moldova, politica, Europa
comments powered by Disqus