miercuri, 9 octombrie 2013, 7:30 view Vizualizări: 2052 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Alexei Tulbure: Schimbarea unor hoți pe alții va distruge definitiv RM

Foto : jurnal.md
Republica Moldova este condusă de cea mai criminală guvernare din toată istoria independenței, iar o altă soluție decât răsturnarea acestei guvernări nu există. De această părere este analistul politic Alexei Tulbure, fost ambasador al RM la ONU și la Consiliul Europei.

Or, potrivit lui Alexei Tulbure, nu există alte pârghii de a pune presiune pe actuala guvernare decât protestele în masă.

Analistul politic a prezentat 10 motive care îl fac să susțină protestele opoziției față de actuala guvernare, pe care le puteți citi mai jos:

De ce eu, Alexei Tulbure, particip la proteste:

1. Pentru că Republica Moldova este condusă de cea mai amorală, criminală și lipsită de principii guvernare din toată istoria independenței RM, iar răsturnarea acestei guvernări înseamnă începutul reformelor în țară, încetarea jefuirii banilor publici și eliberarea țării din mâinile oligarhilor.

2. Pentru că nu există alte pârghii democratice de a pune presiune pe actuala guvernare, care a pierdut în totalitate capacitatea de a reacționa adecvat la semnalele transmise de societate: rezultatele sondajelor, emigrarea în masă a moldovenilor, protestele opoziției și ale societății civile etc.

3. Pentru că eu îmi doresc cu adevărat schimbări revoluționare în Republica Moldova. Îmi doresc oprirea prăbușirii de 20 de ani a Republicii Moldova în bezna haosului și a fărădelegii. Îmi doresc ca schimbarea puterii să ducă la schimbarea agendei RM.

4. Pentru că eu, de rând cu miile de concetățeni, învăț să nu fiu o vită sacrificată de putere. Învăț să iau parte la conducerea țării. Pentru că a conduce o țară este foarte greu și NU SE POATE de lăsat acest lucru exclusiv în mila puterii.

5. Pentru că schimbarea puterii nu trebuie să însemne înlocuirea unei găști cu alta. Pentru că schimbarea unor hoți pe alți hoți va distruge definitiv Republica Moldova. Și acest lucru nu trebuie să se întâmple. Patriciparea mea și a miilor de oameni ca și mine este totuși o garanție că niște hoți nu vor veni să-i înlocuiască pe ceilalți.

6. Pentru că e necesar nu doar să oprim hoțiile grupărilor lui Plahotniuc și a lui Filat, dar să și întoarcem tot ce au furat aceștia și nu doar ei. Să întoarcem totul, pentru ca societatea să creadă în faptul că dreptatea poate să triumfe.

7. Pentru că nu vreau ca și mai departe în funcții de stat să se afle persoane compromise. Chiar și dacă vor avea un rol la răsturnarea acestei guvernări. După orice ilegalitate trebuie urmeze și pedeapsa.

8. Pentru că eu vreau ca criminalii, inclusiv cei de la putere, după alegeri să fie pedepsiți nu de următoarea guvernare, ci de organele de drept, care să fie măturate de corupție și să devină independente și imparțiale.

9. Pentru că să-i ajuți pe cei mai slabi este obligația oricărui om civilizat. Iar opoziția, prin definiție, e mai slabă decât puterea. De aceea eu susțin opoziția. Susțin acea opoziție care luptă. Iar în acest moment, în Republica Moldova, PCRM este singura opoziție care luptă cu anarhia AIE-CGPE. 

10. Pentru că alternativa protestelor este josnicia, trădarea noastră înșine, trădarea acelor lucruri bune, corecte și nobile pe care le avem fiecare. Și dacă intenționăm să ne trăim anii care ne-au mai rămas în țara cu numele Moldova, atunci alternativă nu există.

Alexei Tulbure,
comentator politic,
fost ambasador al RM la ONU și la Consiliul Europei.
Cuvinte cheie: schimbare, Tulbure, politica
comments powered by Disqus