miercuri, 30 octombrie 2013, 15:59 view Vizualizări: 1104 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Ce nu vor putea face parlamentarii după ce va fi modificat Regulamentul Parlamentului

Foto: actualitati.md
Deputaţii nu vor mai putea intra în sala de şedinţe cu megafoane, dacă Legislativul va aproba propunerile de modificare a Regulamentului Parlamentului, elaborate de reprezentanţii Coaliţiei de guvernare.

Potrivit proiectului, pe lângă interdicţia de a intra în sala de plen cu megafoane, deputaţii nu vor avea nici dreptul să blocheze tribuna centrală şi accesul la microfoane. Documentul le mai interzice aleşilor să pună în discuţii alte subiecte decât cele incluse pe ordinea de zi.

Şi timpul pentru adresarea întrebărilor şi luărilor de cuvânt va fi limitat. Astfel, parlamentarii vor avea la dispoziţie doar un minut pentru formularea întrebărilor pe marginea proiectelor, nu două cum este acum. Durata luărilor de cuvânt a fost redusă de la şapte minute la cinci.

La fel, pauzele cerute de fracţiunile parlamentare nu vor putea să depăşească o oră pe întreaga durată a şedinţei.

Deputaţii care vor încălca Regulamentul Legislativului vor fi sancţionaţi de funcţionarul Serviciului Special al Legislativului. Aleşii care nu se vor conforma deciziilor funcţionarului şi şefului Legislativului vor rămâne fără 25 la sută din salariu şi indemnizaţii. Iar cei care vor opune rezistenţă vor fi lăsaţi fără jumătate din salariu.

În proiectul de modificare a Regulamentului Parlamentului se mai propune ca moţiunea simplă să fie examinată în cel mult două săptămâni de la înregistrarea ei. Documentul urmează să fie prezentat în curând Parlamentului pentru a fi supus votului.

Cuvinte cheie: Parlament, Lege, Moldova
comments powered by Disqus