luni, 11 noiembrie 2013, 12:58 view Vizualizări: 978 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Ministrul mediului propune MĂRIREA plății pentru apă

Foto: timpul.md
Ministrul mediului, Gheorghe Șalaru, susține că tarifele pentru consumul de apă trebuie să fie stabilite după o metodologie elaborată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Declarația a fost făcută după ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Ministrul susține că tarifele actuale sînt mai mult politice decît economice și nu acoperă aproape deloc cheltuielile operatorului de apă. Întrebat dacă dorește majorarea tarifelor pentru consumul de apă, ministrul a răspuns cam iritat: „Cînd întrebați mari sau mici, consumatorul înțelege că 5 lei este mult. Eu vorbesc despre aceea că aceste tarife trebuie să acopere cheltuielile operatorului, în caz contrar el riscă să falimenteze”.

Potrivit ministrului, în Republica Moldova există sisteme de alimentare cu apă care au pierderi de 60 la sută din volumul total de apă, din cauza tehnicii învechite de pompare a apei. Ministrul susține că dacă tariful va fi ajustat, va apărea posibilitatea de a repara din acești bani țevile învechite.

Totodată, ministrul a punctat că trebuie să fie rezolvată și problema cu privire la taxa de livrare a deșeurilor. “Acești bani nu înseamnă doar serviciu, dar în baza acestor bani se va îmbunătăți calitatea serviciilor, în cazul de față – de salubrizare”, a spus ministrul.

Astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate a fost pusă în dezbatere problematica securității ecologice din R.Moldova.
 
Cuvinte cheie: ecologie, pericol, Moldova
comments powered by Disqus