luni, 18 noiembrie 2013, 8:04 view Vizualizări: 1044 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Moldova, ţara unui matriarhat forţat. Femeia mamă şi soţie ajunge să întreţină casa şi familia, iar bărbaţii iau drumul beţiei

Foto: publika.md
În Moldova de astăzi, femeia mamă şi soţie ajunge să întreţină casa şi familia, în timp ce bărbatul îşi plânge de milă şi sărută cu foc sticlele cu bătură. Se întâmplă pentru că femeile îşi găsesc de lucru mai uşor decât bărbaţii, iar, astfel, Moldova a ajuns ţara unui fel de matriarhat forţat.

Natalia Coşcodan este casieriţă la filiala unei bănci din satul unde trăieşte, dar salariul nu e suficient pentru întreţinerea celor două fete şi a soţului. Aşa că, după serviciu, în loc să se odihnească, se apucă iar de treabă. "În prima seră eu cresc roşii. În a doua seră cresc castraveţi", a spus femeia.

Ce face soţul în acest timp? Mai nimic, pe motiv că nu e treabă de bărbat lucrul în seră sau pregătirea mesei, dar nici educaţia şi supravegherea copiilor. "Îmi spune că nu face şi atât", a menţionat Natalia.

De fapt, din cei 11 ani de căsnicie, în ultimii şase numai Natalia a adus bani în casă. Este o atitudine care vine să confirme o realitate tristă, care ţine de mentalităţi învechite şi de lipsă de respect pentru omul care merită aşa ceva. Iar studiile sociologice arată că, deşi nemulţumite de situaţia familială, majoritatea femeilor de la ţară nu divorţează ca să nu intre gura satului.
Totuşi, există şi excepţii. De exemplu Raisa, care acum are o viaţă mult mai liniştită. "Acasă sunt şi bărbat şi femeie", a spus ea.

Oricum, până să decidă să-şi ia soarta în mâini, numai ea aducea bani în casă: "Tot pe spatele meu. Eu mai mult, toate cheltuielile, tot eu plăteam. Am avut multă înjosire din pareta lui şi vorbe urâte".

Raisa a iubit dintotdeauna florile, aşa că i-a fost uşor să facă din asta o meserie şi o sursă de venit. "Zile de odihnă nu prea am. Noi ne odihnim la piaţă. Asta e odihna noastră", a declarat femeie.

Un studiu al companiei de consultanţă "Magenta Consulting" vine să confirme fenomenul care ia amploare prin creşterea fluxului de migraţie al femeilor din Moldova. "Respondenţii consideră că femeile găsesc mai uşor un loc de muncă nespecializată şi astfel au un venit mai mare, pe care îl pot expedia familiei", a menţionat consultantul senior de la "Magenta Consulting", Andrei Ciobanu.

Astfel se destabilizează modelul clasic al familiei. "Temelia pe care s-a construit modelul social nu mai există şi bărbatului îi este tot mai greu să se descurce cu misiunea de a întreţine familia. Nu pot accepta o profesie care nu corespunde cu statutul lor social", a precizat psihologul Yan Feldman.

Cuvinte cheie: Moldova, femeie, societate
comments powered by Disqus