luni, 25 noiembrie 2013, 6:14 view Vizualizări: 1002 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Raport ONU: Două treimi din femeile din Moldova au fost supuse cel puţin o dată violenţelor psihologice, fizice şi sexuale

Foto: publika.md
Astăzi este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei faţă de femei. Potrivit unui raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, două femei din trei din Moldova au fost supuse cel puţin o dată în viaţă violenţelor psihologice, fizice şi sexuale. Iar o treime dintre femeile care lucrează sunt permanent deposedate de către soţi de banii câştigaţi.

Potrivit raportului, 16 la sută dintre femeile care au devenit victime ale violenţei economice din partea soţilor au aproximativ 60 de ani, iar şase la sută au între 25 şi 34 de ani. Datele statistice mai arată că, moldovencele care trăiesc în concubinaj raportează de două ori mai multe cazuri de violenţă economică, prin comparaţie cu cele căsătorite.

Acelaşi raport mai arată că 12 la sută dintre moldovence au fost supuse unui tratament sexual umilitor şi degradant. Iar 5 la sută dintre ele au fost în situaţia de a accepta relaţii sexuale din cauza fricii.

Fiecare a cincea victimă a violenţei în familie a avut, drept consecinţă, grave probleme de sănătate, iar aproape şapte la sută din actele de violenţă au provocat pierderea sarcinii.

Cuvinte cheie: Moldova, femei, ONU
comments powered by Disqus