duminică, 1 decembrie 2013, 10:07 view Vizualizări: 982 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Discriminaţi de medici şi angajatori! Cum este să fii bolnav de SIDA în Moldova

Foto: publika.md
Ţara noastră se află în stadiul de epidemie concetrată a virusului HIV. Aşa arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Astăzi, de Ziua Mondială a combaterii HIV-SIDA, persoanele cu Virusul Imunodeficienţei Umane susţin că sunt încă discriminate de societatea moldovenească.

Cristina a aflat că este HIV pozitivă acum patru ani. La început i-a fost foarte greu să accepte acest lucru. Familia a susţinut-o, dar nu şi societatea. "Am fost discriminată în instituţiile medicale. Au fost medici şi indulgenţi, dar majoritatea m-au ignorat, chiar am fost numită urât", a relatat tânăra.

Persoanele HIV pozitive sunt discriminate nu doar de medici. "Problema discriminării poate apărea la angajare. Angajatorul poate să nu manifeste dorinţa să ia la lucru o asemenea persoană odată ce află", a menţionat Ion Bambuleac, reprezentant Coaliţia Nediscriminare.

Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că infecţia HIV în ţara noastră se află în stadiul de epidemie concetrată. Confrom datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, pe parcursul a nouă luni ale anului 2013, au fost înregistrate 518 cazuri noi de infecţie cu HIV. La data de 1 octombrie, în Republica Moldova existau 8.299 de persoane HIV pozitive. 83 la sută dintre ele au vârsta cuprinsă între 15 şi 39 de ani. 1 decembrie a fost declarată Ziua Mondială de combatere a HIV SIDA în 1988.

Cuvinte cheie: Moldova, discriminare, SIDA
comments powered by Disqus