luni, 2 decembrie 2013, 11:28 view Vizualizări: 1161 odată   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Expert: Miza summitului de la Vilnius nu a fost atinsă

Foto: noi.md
În cadrul summitului de la Vilnius nu au fost atinse toate scopurile propuse, iar nesemnarea de către Ucraina a Acordului de asociere a provocat o situație de incertitudine, care se va reflecta și asupra Republicii Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de analistul politic Igor Boțan. În replică, liderul PLDM, Vlad Filat, a răspuns că în ciuda scepticismului cu care sînt tratate rezultatele summitului, Republica Moldova a atins o altă etapă de dezvoltare. Declarațiile au fost făcute în cadrul unor dezbateri publice privind etapa post-Vilnius.

„Miza summitului de la Vilnius nu a fost atinsă, pentru că Ucraina nu a semnat acordul, iar asta a provocat o situație de incertitudine. Ucraina trebuia să fie un fel de scut pentru Moldova. Ne așteaptă o perioadă foarte importantă și crucială pentru Moldova. Să nu se întîmple că parafarea să se transforme în parafinare, adică în conservarea situației de incertitudine. Responsabilitatea este ceea ce va trebui să caracterizeze clasa politică în această nouă situație”, a menționat directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ”ADEPT”, Igor Boțan.

De cealaltă parte, fostul premier Vlad Filat se arată convins că summitul de la Vilnius a fost un succes pentru Moldova și estimează că Acordul de asociere cu UE va fi semnat în septembrie 2014, iar decizia privind liberalizarea regimului de vize va fi luată la finele mandatului Parlamentului UE, adică în mai 2014.

„Pas cu pas, cu toate greutățile, noi totuși am făcut față, atît pe plan intern, cît și în relația cu partenerii externi, iar acum sîntem la o nouă etapă de dezvoltare a țării. UE a demonstrat o unitate exemplară în ceea ce privește poziția comunității vizavi de Parteneriatul Estic, lucru ce rar se întîmplă. Moldova a mai obținut o mare victorie la Vilnius – este vorba de un sprijin fără precedent față de țara noastră. Toate delegațiile au vorbit cu simpatie despre Moldova. Personal am un sentiment de împlinire vizavi de ce am obținut. În afară de sprijin din partea comunității europene, avem un sprijin direct din partea SUA”, a explicat Filat.

Totodată, liderul PLDM s-a referit și la necesitatea convingerii cetățenilor Moldovei, în special a cetățenilor din stînga Nistrului, despre beneficiile pe care le va aduce apropierea de UE. “Ei ori nu înțeleg despre ce este vorba, ori există o rugăminte clară din afara țării ca să nu înțeleagă”, a precizat Filat.

Menționăm că Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE la finele săptămînii trecute, în cadrul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.
 
Cuvinte cheie: parere, summit, expert
comments powered by Disqus