marți, 3 decembrie 2013, 7:34 view Vizualizări: 1116 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Studiu: Aproape jumătate din migranţii moldoveni câştigă pe lună între 500 şi 1.000 de dolari

Foto: publika.md
Aproape jumătate dintre moldovenii plecaţi la muncă peste hotare câştigă pe lună între 500 şi 1000 de dolari. Sunt datele unui studiu realizat de Biroul Naţional de Statistică şi publicat de agenţia IPN.

Potrivit cercetării, peste 13 la sută dintre migranţi au salarii de peste o mie de dolari, iar aproape 9% au declarat câştiguri lunare mai mici de 500 de dolari. Totodată, în 89% dintre cazuri, banii sunt cheltuiţi pentru îmbrăcăminte, alimente şi plata serviciilor de întreţinere. Urmează cheltuielile legate de procurarea, reparaţia sau construcţia locuinţelor.

Studiul mai arată că mai multe de jumătate dintre moldovenii aflaţi în străinătate muncesc în domeniul construcţiilor. În topul domeniilor de activitate, pe locul doi, cu o pondere de aproape 19 la sută, se situează serviciile menajere. Această ocupaţie este caracteristică, în majoritate, femeilor. Urmează în clasament serviciile din comerţ.

Mai bine de 2/3 din totalul migranţilor lucrează sau au lucrat în Rusia. În topul destinaţiilor de muncă preferate urmează Italia, Israel, Franţa şi Turcia. Datele studiului mai arată că 60 la sută dintre cei plecaţi a muncă în străinătate sunt căsătoriţi. Iar vârsta medie a migranţilor este de 36,6 ani pentru bărbaţi şi 38,5 ani pentru femei.
Cuvinte cheie: Moldova, bani, migratie
comments powered by Disqus