luni, 9 decembrie 2013, 7:48 view Vizualizări: 1141 odată   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Moldova, îngropată în gunoi. Ministerul Mediului va prezenta o strategie de gestionare a deşeurilor în ţara noastră

Foto: publika.md
Aproape 2,5 miliarde de tone de gunoi au fost produse în Moldova în 2012. Dintre ele, mai puţin de 20 la sută au ajuns reciclate. Sunt datele Ministerului Mediului. Instituţia va prezenta astăzi o strategie de gestionare a deşeurilor în Moldova. Autorităţile îşi propun să creeze, până în 2027, un sistem european de colectare şi prelucrare a gunoiului şi să reducă numărul rampelor de depozitare a deşeurilor.

Datele statistice arată că, din 2006 şi până în 2012, a scăzut considerabil cantitatea deşeurilor reciclate: de la 854 de mii de tone, până la 472 de mii. Cel mai mult gunoi este produs în raioanele Basarabeasca, Făleşti, Hânceşti, dar şi în Capitală.

Rata de generare zilnică a deşeurilor pentru o persoană variază de la 0,25 kilograme pentru oraşele Nisporeni şi Cimişlia, până la 0,8 kilograme pentru Bălţi şi 1,3 kilograme în Chişinău. Potrivit documentului propus de minister, Moldova va fi divizată în 8 regiuni de gestionare a gunoiului.

De asemenea, vor fi construite depozite regionale pentru deşeuri menajere solide şi staţii de transfer. Ministerul Mediului îşi propune să dezvolte sisteme de colectare a deşeurilor specifice, precum ambalaje, cauciucuri sau baterii, iar responsabili pentru acest proces ar urma să devină producătorii. Strategia mai presupune şi colectarea selectivă a deşeurilor, atât în sectorul casnic, cât şi în cel de producţie.

Aproape 2,5 miliarde de tone de gunoi au fost produse în Moldova în 2012. Dintre ele, mai puţin de 20 la sută au ajuns reciclate. Sunt datele Ministerului Mediului. Instituţia va prezenta astăzi o strategie de gestionare a deşeurilor în Moldova. Autorităţile îşi propun să creeze, până în 2027, un sistem european de colectare şi prelucrare a gunoiului şi să reducă numărul rampelor de depozitare a deşeurilor. Datele statistice arată că, din 2006 şi până în 2012, a scăzut considerabil cantitatea deşeurilor reciclate: de la 854 de mii de tone, până la 472 de mii. Cel mai mult gunoi este produs în raioanele Basarabeasca, Făleşti, Hânceşti, dar şi în Capitală. Rata de generare zilnică a deşeurilor pentru o persoană variază de la 0,25 kilograme pentru oraşele Nisporeni şi Cimişlia, până la 0,8 kilograme pentru Bălţi şi 1,3 kilograme în Chişinău. Potrivit documentului propus de minister, Moldova va fi divizată în 8 regiuni de gestionare a gunoiului. De asemenea, vor fi construite depozite regionale pentru deşeuri menajere solide şi staţii de transfer. Ministerul Mediului îşi propune să dezvolte sisteme de colectare a deşeurilor specifice, precum ambalaje, cauciucuri sau baterii, iar responsabili pentru acest proces ar urma să devină producătorii. Strategia mai presupune şi colectarea selectivă a deşeurilor, atât în sectorul casnic, cât şi în cel de producţie.
Cuvinte cheie: Moldova, studiu, gunoi
comments powered by Disqus