luni, 9 decembrie 2013, 7:01 view Vizualizări: 1128 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Studiu: Fiecare al şaselea moldovean este afectat de fenomenul migraţiei de muncă

Foto: publika.md
Fiecare al şaselea moldovean cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani a fost afectat, în ultimul an, de fenomenul migraţiei de muncă. Este concluzia unui alt studiu, publicat recent, de Biroul Naţional de Statistică.

Potrivit cercetării, peste 76 la sută dintre moldoveni au indicat drept motiv principal al plecării la muncă în străinătate salariul foarte mic primit în Moldova. Aproximativ 9 la sută au invocat că nu-şi pot găsi de lucru conform calificărilor pe care le au, iar şase la sută s-au arătat nemulţumiţi de condiţiile de muncă din ţară.

În acelaşi timp, datele Băncii Naţionale a Moldovei arată că, în zece luni aleacestui an, moldovenii au transferat acasă un miliard 300 de milioane de dolari, cu aproape o sută de milioane de dolari mai mult decât în 2012. Potrivit datelor neoficiale, aproximativ un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt plecaţi la muncă peste hotare. Experţii instituţiilor financiare internaţionale estimează că banii transferaţi de moldoveni acasă reprezintă până la 25 la sută din Produsul Intern Brut.
comments powered by Disqus