miercuri, 9 octombrie 2013, 9:00 view Vizualizări: 1230 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Turcia a anulat interdicţia privind portul vălului islamic în instituţiile de stat

Foto: publika.md

Turcia a anulat interdicţia de a purta vălul islamic în instituţiile de stat. Noua lege, propusă de premierul Recep Tayyip Erdogan, a intrat în vigoare după ce a fost publicată în monitorul oficial. Opoziţia de la Ankara susţine, însă, că documentul este un pas spre islamizarea ţării.

Noua lege face parte din pachetul de reforme asupra drepturilor omului, propus la finele lunii septembrie de şeful exexutivului Turciei. Partidul său, de orientare islamică, apară portul vălului încă de la preluarea puterii, în 2002.

"Odată cu intrarea în vigoare a noului amendament privind portul funcţionarilor publici, o interdicţie dureroasă care a cauzat multă suferinţă pentru părinţii tinerelor fete a luaut sfârşit. O epocă neagră a luat sfârşit", a spus premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan.

Părerile oamenilor sunt împărţite, însă, în condiţiile în care interdicţia va rămâne în vigoare pentru poliţişti, militari, procurori şi magistraţi.

"Sunt fericită şi foarte mândră că acestă lege a intrat în vigoare, deşi a venit cam târziu", a spus o femeie.

"Nu este bine. Nu pot să-mi imaginez cum va arăta un funcţionar public cu văl islamic pe cap. Nu aprob acest lucru", a menţionat o doamnă.

Opoziţia de la Ankara a criticat, însă, noua lege, pe care o crede un prim pas în islamizarea ţării. Deşi portul vălului este permis în stradă, el a fost interzis pentru funcţionarii publici, în 1925, în timpul lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne.

Cuvinte cheie: Islam, Turcia, Cetățenii
comments powered by Disqus