miercuri, 11 decembrie 2013, 9:18 view Vizualizări: 1154 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Operaţiunea forţelor de Interne de demontare a baricadelor din Kiev, criticată de comunitatea internaţională

Foto: publika.md
Operaţiunea forţelor de Interne şi a celor speciale de la "Berkut" de demontare a baricadelor instalate în Piaţa Independenţei a fost criticată de întreaga comunitate internaţională. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a condamnat acţiunile autorităţilor de la Kiev şi a subliniat că miliţia nu trebuia să acţioneze în forţă în toiul nopţii.

Într-o declaraţie făcută publică de reprezentanţii UE de la Kiev, şefa diplomaţiei europene notează că urmăreşte cu mare regret operaţiunea desfăşurată de miliţie pentru dispersarea protestatarilor paşnici. Ashton, care se află în capitala Ucrainei, mai notează că autorităţile ar fi trebuit să poarte un dialog bazat pe argumente politice, dar nu să aplice forţa.

Operaţiunea de înlăturare a protestatarilor paşnici adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev a provocat dezgustul autorităţilor din SUA. O declaraţie pe marginea evenimentelor din Ucraina a fost făcută de secretarul american de stat, John Kerry, după cum informează Unian. Oficialul american a subliniat că un astfel de răspuns este unul care contravine normelor democratice.

Şi ministrul suedez de externe, Carl Bild, a scris într-un mesaj pe Twitter că urmăreşte cu îngrijorarea evenimentele de la Kiev. Potrivit oficialului, represaliile violente nu sunt calea ce ar trebui să o urmeze Ucraina.

Totodată, europarlamentarul şi fostul premier al Belgiei Guy Verhofstadt a cerut autorităţilor de la Kiev să înceteze operaţiunea îndreptată împotriva protestatarilor şi a subliniat că este necesar ca şefa diplomaţiei europene să revină pe Euromadain pentru a proteja manifestanţii.

Cuvinte cheie: critica, Ucraina, proteste
comments powered by Disqus