vineri, 13 decembrie 2013, 10:33 view Vizualizări: 1137 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Reprezentanţii autorităţilor locale: Niciun fel de surse nu vor salva satele de pustiire, dacă nu vor exista locuri de muncă

Foto: noi.md
„Niciun fel de surse ale Uniunii Europene (UE) nu vor salva satele moldoveneşti de migrarea în masă peste hotare a localnicilor, dacă nu vor fi create locuri de muncă”, a spus joi la Chişinău, în cadrul discutării noului program UE de suport pentru cooperare teritorială din cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC Support Programme) în 2015-2016, vicepreşedintele raionului Hînceşti, Valeriu Condratiuc.

Potrivit agenţiei „Infotag”, acesta consideră că nici construirea obiectelor sociale, nici repararea drumurilor în localităţi nu vor stopa tendinţa de plecare a muncitorilor migranţi în căutarea locurilor de muncă bine plătite pînă cînd aceştia nu le vor găsi în Moldova.

„Noi cheltuim surse în cadrul diferitor proiecte ale UE şi Fondului Dezvoltării Regionale a Guvernului Republicii Moldova deja de mai mulţi ani. În legătură cu aceasta a trebuit să plecăm pentru a face schimb de experienţă în Europa. Şi în Germania, şi în Polonia şi în Olanda ni s-a spus că în zona de frontieră cel mai bine este să creăm întreprinderi cu producere inovativă. Adică astfel de întreprinderi, care vor aduce venit atît la bugetul statului, cît şi salarii bune oamenilor. Trebuie să începem cu astfel de experienţă pozitivă a europenilor, nu să „îngropăm” banii UE în drumuri şi sisteme de canalizare”, a opinat Condratiuc.

Poziţia lui a fost susţinută de şefa Agenţiei Sud pentru Dezvoltare Regională, Maria Culeşova, care a comunicat că în satul Tvardiţa, raionul Taraclia, demnitarii s-au confruntat cu opunerea localnicilor, care nu doreau să creadă că cultivarea levănţicii va aduce un venit mai mare decît cultivarea culturilor tradiţionale precum porumbul sau cartoful.

„Cu greu am convins populaţia că cultivarea culturilor eterooleaginoase este foarte avantajoasă. Astăzi în sat există un teren de 10 ha, care sperăm că se va extinde. Pentru a consolida încrederea, pentru cei mai curioşi ţărani am organizat o excursie la gospodăria celui mai experimentat din sudul ţării florar – locuitorul satului Cioara, raionul Hînceşti, Vladimir Semaşco. La gospodăria lui de nenumărate ori s-au organizat excursii pentru fermieri”, a comunicat Culeşova.

Cuvinte cheie: Moldova, comentarii, munca
comments powered by Disqus