luni, 16 decembrie 2013, 13:42 view Vizualizări: 1230 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Turcia a semnat un acord ISTORIC cu Uniunea Europeană

Foto: publika.md
Turcia a semnat, luni, la Ankara un acord cu Uniunea Europeană pentru readmisia imigranţilor ilegali ce va trebui să permită, în 2017, eliminarea vizelor pentru cetăţenii săi, scrie antena3.ro cu referire la AFP.

Guvernul turc a parafat acest acord în 2012, dar a suspendat semnarea sa oficială în aşteptarea unui angajament din partea UE de a extinde libera circulaţie pe teritoriul său pentru cetăţenii de naţionalitate turcă.

Acest acord, salutat ca unul "istoric", luni, de şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, a fost semnat în prezenţa premierului Recep Tayyip Erdogan de către ministrul turc de Interne, Muammer Güler, şi comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.

În contrapondere, UE promite să garanteze circulaţia fără vize a turcilor în decurs de trei ani şi jumătate.

"Uşa Europei fără vize va fi de acum deschisă", a salutat Erdogan, asigurând că "Turcia îşi va îndeplini fără greşeală toate angajamentele care decurg din acordul de readmisie".

Turcia a refuzat mereu să semneze unul dintre acorduri fără celălalt. Asociată la Europa din 1963, membră a uniunii vamale din 1995, candidată la UE din 1999, Turcia consideră că libertatea de circulaţie a cetăţenilor săi în cele 26 de state ale spaţiului Schengen este un drept legitim.

Potrivit acordului, Turcia, aflată la porţile Irakului, Iranului şi Siriei şi unul dintre principalele puncte de trecere a imigranţilor care vor să ajungă în Europa, va accepta de acum "reîntoarcerea" imigranţilor ilegali expulzaţi care au ajuns în UE de pe teritoriul său.
Cuvinte cheie: Turcia, Europa, acord
comments powered by Disqus