miercuri, 18 decembrie 2013, 6:00 view Vizualizări: 1051 odată   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

MOLDOVEAN, deținut într-o pușcărie din România, ÎNDREPTĂȚIT la CEDO într-un dosar NEOBIȘNUIT

Foto: curierulnationa.ro
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a dat dreptate unui deținut din România care a reclamat faptul că, deși este budist, nu primește un regim vegetarian adecvat în pușcărie.

Refuzul autorităților române de a-i oferi un regim vegetarian deținutului moldovean Ghenadii Vartic, condamnat în 1999 la 25 de ani de închisoare și în vârstă de 40 de ani, în prezent, constituie o încălcare a libertății religioase, au decis judecătorii europeni.

AFP scrie că decizia nu este însă definitiva. Bucureștiul are la dispoziție trei luni pentru a cere o nouă examinare a dosarului, ceea ce Curtea nu este însă obligată să aprobe.

Pana în 2007, Ghenadii Vartic, crescut în ateism, dar convertit ulterior la budism, s-a hrănit în conformitate cu religia sa grație pachetelor trimise de familie. Dar, de atunci, legislația s-a schimbat și livrarea unor astfel de colete nu a mai fost permisă, obligându-l pe deținut să se hrănească cu pâine.

Moldoveanul a încercat să obțină de la justiția română meniuri conforme cu credința sa, dar în zadar. Acesta a precizat că meniurile vegetariene oferite în perioada de post a creștinilor ortodocși nu sunt potrivite, fiind prea sărace în calorii.

La rândul său, Administrația Penitenciarelor a susținut că regimul vegetarian nu este potrivit pentru Vartic, din cauza hepatitei de care suferă, scrie HotNews.ro

În cadrul procedurii din fața CEDO, autoritățile române au argumentat că suspectează anumiți deținuți că se convertesc la o religie pentru a obține o hrană mai bună. Dar nimic nu dovedește că acesta este și cazul lui Vartic, au notat judecătorii de la Strasbourg. Acum, România va trebui să-i plătească moldoveanului Ghenadii Vartic despăgubiri morale de trei mii de euro.

„România Liberă” menționează că Ghenadii Vartic nu este la primul „succes” la CEDO în faţa statului român. Anul trecut, CEDO i-a acordat deţinutului o despăgubire de 12.000 de euro, după ce acesta a reclamat că este nevoit să stea în celule suprapopulate, în condiţii improprii de detenţie.
Cuvinte cheie: Moldova, CEDO, detentie,
comments powered by Disqus