luni, 23 decembrie 2013, 16:13 view Vizualizări: 1095 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Vlad Plahotniuc face, pe blog, o retrospectivă a anului 2013: De la Pădurea Domneasca la Vilnius

Foto: publika.md
Incidentul de la Pădurea Domnească a fost un mare test pentru partidele democratice din Republica Moldova, despre această vobeşte prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, într-o postare pe blogul său. Politicianul face o retrospectivă a anului politic 2013.

Potrivit lui, Moldova a fost pusă în situaţia de a alege între a forma un nou guvern pro-european şi o nouă majoritate parlamentară sau a merge în alegeri anticipate, aşa cum doreau comuniştii.

„Nu am crezut nicio clipă că vom ajunge la alegeri anticipate, eram sigur că până la urmă vom găsi puterea de a face compromisurile necesare pentru a păstra viitorul democratic al Moldovei”, a menţionat Plahotniuc.

Fostul prim-vicepreşedinte al Legislativului spune că atât el cât şi colegi din Coaliţia Pro Europeană au făcut multe cedări în anul care se încheie. Acesta însă nu consideră că liderii partidelor din coaliţie au făcut un pas înapoi ci în lateral atunci când au părăsit prim-planul funcţiilor publice.

„Crizele politice din acest an ne-au adus o nouă guvernare, mai echilibrată, iar asta se întâmplă pentru că avem o Coaliţie construită pe principii noi, dar şi pentru că am învăţat cu toţii din greşelile făcute în trecut”, mai adăugă politicianul.

Vlad Plahotniuc spune că deşi crizele politice au creat un mecanism de guvernare mai sănătos, acestea au încetinit activitatea politică şi au provocat o tensiune mare în societate, lucru pentru care politicienii trebuie să-şi ceară scuze în faţa cetăţenilor.

Pentru anul viitor, fruntaşul PDM spune că este unul crucial fiind un an electoral iar cetăţenii nu vor fi în situaţia să aleagă un partid sau altul, ci vor trebui să aleagă între două proiecte: cel democratic şi european, propus de Coaliţia Pro Europeană, şi proiectul comuniştilor, acela de a intra în război cu Europa şi a întoarce Modova în trecut, în izolare.

În opinia lui Vlad Plahotniuc, anul 2013 a fost un an de succes pentru Republica Moldova. Moldova încheie acest an în notă optimistă - prin parafarea Acordului de Asociere, prin paşi decisivi spre liberalizarea vizelor, printr-o creştere economică evidentă, dar şi prin câteva vizite ale unor oficiali externi foarte importanţi - arată că Moldova e pe drumul cel bun, a depăşit cu bine momentele grele din prima jumătate a anului.
Cuvinte cheie: Moldova, Plahotniuc, 2013
comments powered by Disqus