marți, 14 ianuarie 2014, 11:40 view Vizualizări: 1074 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Vicepremierul rus Dmitri Kozak propune introducerea regimului de vize cu țările vecine

Foto: nr2.ru
Rusia ar putea înăspri regimul la hotar „într-un viitor apropiat”.

Vicepremierul rus Dmitri Kozak se pronunță pentru introducerea regimului de vize cu unele țări, care „furnizează” migranți în Rusia. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat postului de televiziune ”Rossia-24”, stenograma căruia a fost publicată astăzi pe site-ul Guvernului Federației Ruse. „Dacă nu vom reglementa aceste fluxuri migraționiste prin introducerea regimului de vize, atunci nu vom putea proteja țara noastră de conflictele interetnice, de exemplu. Consider că introducerea vizelor este inevitabilă, deoarece nivelul de dezvoltare social-economică ale statelor, la fel ca în întreaga lume, este diferit”, a declarat Kozak.

Potrivit oficialului, vizele vor fi introduse „într-un viitor apropiat”. Parțial, această măsură este legată de faptul că Rusia negociază introducerea regimului fără vize cu UE, iar una dintre condițiile impuse de Bruxelles este întărirea hotarelor externe ale Rusiei. „Fără introducerea regimului de vize, este puțin probabil să ajungem la un acord cu UE. Este o sarcină foarte importantă pentru apărarea intereselor naționale. Probabil cu timpul, acest regim de vize va dispărea, la fel ca în Europa, însă la această etapă de dezvoltare social-economică nu putem evita această măsură”, a menționat vicepremierul rus.

Anterior conducerea Rusiei a susținut, dar nu categoric, ideea introducerii regimului de vize cu statele postsovietice, de unde în Rusia sosesc în masă muncitori migranți. Astfel, la sfîrșitul anului 2013 președintele rus Vladimir Putin și premierul Dmitri Medvedev, într-un fel sau altul, s-au pronunțat împotriva introducerii regimului de vize cu țările din Asia Mijlocie. Medvedev a declarat că regimul fără vize cu statele CSI trebuie menținut, deoarece Rusia este interesată de muncitorii străini, inclusiv de calificare înaltă. Totodată, în cadrul mesajului său către Adunarea Federală, Putin a subliniat că trebuie de făcut ordine în domeniul migrației, însă nu trebuie rupte legăturile cu fostele republici sovietice.
 
Cuvinte cheie: politica, Rusia, vize
comments powered by Disqus