Comentarii:
0
SUA s-au speriat de arma spaţială chineză?
Foto : vesti.ru |
China dezvoltă o armă anti-satelit, capabilă să distrugă sateliţii militari americani sau să deterioreze semnificativ activitatea lor, a declarat Ashley J. Tellis, fost colaborator al Departamentului de Stat şi al Consiliului Naţional de Securitate al SUA. Ce este aceasta - o speculaţie pentru a obţine mijloace financiare de la Congres sau SUA sunt speriate real de progresul Chinei în spaţiu? Şi una şi alta, consideră generalul-maior Vladimir Dvorkin.
„Într-adevăr, China efectuează asemenea lucrări, cu toate că nu pot spune nimic în privinţa intensităţii lor. Chinezii au efectuat un experiment axat pe distrugerea unui satelit propriu şi acesta este un fapt cunoscut. De aceea, aici poate fi şi îngrijorarea firească a americanilor şi bineînţeles dorinţa lobby de a primi credite militare suplimentare”.
Prima testare cu succes a armei anti-satelit chineze a avut loc pe 11 februarie 2007. Atunci satelitul meteo FY-1C din seria Fengyun cu o greutate de 1-1,5 tone, care se afla la altitudinea de 865 km a fost distrus de o rachetă anti-satelit. Racheta a fost lansată de pe rampă de lansare mobilă de pe cosmodromul Xichang, pe un curs de coliziune. Atrăgând atenţia asupra acestui lucru, expertul Vladimir Evseev a declarat:
„China are posibilitatea de a distruge sateliţii de pe Pământ, însă nu şi cei geostaţionari. Pentru distrugerea în spaţiu trebuie să existe un sistem de impact pe orbită. Rusia şi China au iniţiat o convenţie privind interzicerea lansării armelor în spaţiu. Pornind de la aceasta, China nu va lansa în spaţiu nici un fel de arme, cu toate că potenţial are o asemenea posibilitate”.
În acest fel, Vladimir Evseev i-a ripostat fostului şef al Comandamentului Forţelor Marine ale SUA Robert Butterworth. Generalul american a declarat în Congres că „militarii chinezi se pregătesc probabil pentru un conflict cu SUA şi doresc să distrugă sateliţii militari”. Totodată, expertul rus a fost de acord cu opinia colegului american despre crearea armei cibernetice în China, a unor dispozitive pentru suprimarea semnalelor în spaţiu, a armelor cu laser”.
„Au loc asemenea lucrări, însă întrebarea este în ce stadiu se află ele, în stadiul de cercetare experimentală sau de cercetare ştiinţifică şi de proiectare. Probabil că cea mai mare parte a lucrărilor se află în stadiul de cercetare experimentală. Adică, probabil încă nu au fost puse în aplicarea toate ţelurile”.
În acest sens, generalul-maior Vladimir Dvorkin a reamintit că în prezent există un cod de conduită în spaţiu. El nu este obligatoriu, însă prevede imposibilitatea distrugerii unor obiecte în spaţiu. Trebuie să fie consolidată această tendinţă prin adoptarea unor convenţii internaţionale corespunzătoare.
- Primarul demis al oraşului Detroit, 28 de ani de închisoare pentru corupţie
- Armata rusă se pregătește să cucerească Europa la " Eurovision "
- Uraniul RUSESC generează 50% din ENERGIA NUCLEARĂ a Statelor Unite
- Roger Federer şi David Ferrer au fost eliminaţi în optimile de finală ale turneului ATP de la Shanghai
- Băncile centrale se pregătesc pentru default-ul SUA
- Brad Pitt a insistat să semneze un contract prenupţial cu Angelina Jolie. Ce prevede acesta în caz de divorţ
- 03.04.2014 9:59 | În lume Un stat MIC din Europa a cumpărat în DOUĂ luni ogligaţiuni ale SUA în valoare de 110 MILIARDE de dolari
- 26.03.2014 10:33 | În lume 12 aeronave continuă căutările avionului pierdut în apele Oceanului Indian
- 20.03.2014 9:30 | În lume Cine ameninţă PACEA în lume. Nu este RUSIA, dar este una din cele mai mari PUTERI ale lumii
- 20.03.2014 8:25 | În lume VESTE BOMBĂ! În Oceanul Indian au fost descoperite posibile rămăşiţe ale avionului dispărut în Asia
- 20.03.2014 6:39 | În lume Revista presei internaţionale: Bucurie la Moscova, teamă la Kiev şi huiduieli în Vest din cauza situaţiei din Ucraina