joi, 6 februarie 2014, 15:39 view Vizualizări: 1096 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

SUA s-au speriat de arma spaţială chineză?

Foto : vesti.ru
SUA „au temeiuri” pentru a fi „îngrijorate” în legătură cu arma spaţială chineză. Acesta este un „lucru absolut real”, dar care nu va fi lansat în spaţiu. Aşa au comentat experţii ruşi evaluările militarilor americani prezentate în Congresul SUA.

China dezvoltă o armă anti-satelit, capabilă să distrugă sateliţii militari americani sau să deterioreze semnificativ activitatea lor, a declarat Ashley J. Tellis, fost colaborator al Departamentului de Stat şi al Consiliului Naţional de Securitate al SUA. Ce este aceasta - o speculaţie pentru a obţine mijloace financiare de la Congres sau SUA sunt speriate real de progresul Chinei în spaţiu? Şi una şi alta, consideră generalul-maior Vladimir Dvorkin.

„Într-adevăr, China efectuează asemenea lucrări, cu toate că nu pot spune nimic în privinţa intensităţii lor. Chinezii au efectuat un experiment axat pe distrugerea unui satelit propriu şi acesta este un fapt cunoscut. De aceea, aici poate fi şi îngrijorarea firească a americanilor şi bineînţeles dorinţa lobby de a primi credite militare suplimentare”.

Prima testare cu succes a armei anti-satelit chineze a avut loc pe 11 februarie 2007. Atunci satelitul meteo FY-1C din seria Fengyun cu o greutate de 1-1,5 tone, care se afla la altitudinea de 865 km a fost distrus de o rachetă anti-satelit. Racheta a fost lansată de pe rampă de lansare mobilă de pe cosmodromul Xichang, pe un curs de coliziune. Atrăgând atenţia asupra acestui lucru, expertul Vladimir Evseev a declarat:

„China are posibilitatea de a distruge sateliţii de pe Pământ, însă nu şi cei geostaţionari. Pentru distrugerea în spaţiu trebuie să existe un sistem de impact pe orbită. Rusia şi China au iniţiat o convenţie privind interzicerea lansării armelor în spaţiu. Pornind de la aceasta, China nu va lansa în spaţiu nici un fel de arme, cu toate că potenţial are o asemenea posibilitate”.

În acest fel, Vladimir Evseev i-a ripostat fostului şef al Comandamentului Forţelor Marine ale SUA Robert Butterworth. Generalul american a declarat în Congres că „militarii chinezi se pregătesc probabil pentru un conflict cu SUA şi doresc să distrugă sateliţii militari”. Totodată, expertul rus a fost de acord cu opinia colegului american despre crearea armei cibernetice în China, a unor dispozitive pentru suprimarea semnalelor în spaţiu, a armelor cu laser”.

„Au loc asemenea lucrări, însă întrebarea este în ce stadiu se află ele, în stadiul de cercetare experimentală sau de cercetare ştiinţifică şi de proiectare. Probabil că cea mai mare parte a lucrărilor se află în stadiul de cercetare experimentală. Adică, probabil încă nu au fost puse în aplicarea toate ţelurile”.

În acest sens, generalul-maior Vladimir Dvorkin a reamintit că în prezent există un cod de conduită în spaţiu. El nu este obligatoriu, însă prevede imposibilitatea distrugerii unor obiecte în spaţiu. Trebuie să fie consolidată această tendinţă prin adoptarea unor convenţii internaţionale corespunzătoare.

Cuvinte cheie: SUA, armata, China
comments powered by Disqus