marți, 18 februarie 2014, 17:41 view Vizualizări: 1045 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Nantoi: Formuzal și-a făcut datoria, Formuzal curînd va pleca

Foto: tribuna.md
„Formuzal poate fi felicitat: prin referendumul desfășurat pe 2 februarie și rezultatele absolut previzibile, el de facto le-a asigurat victoria comuniștilor în alegerile parlamentare viitoare din Găgăuzia. Doar că el nu va putea profita pe deplin de serviciul său. Și adresarea sa recentă către Voronin de a elibera Moldova de criminalitatea legată de Partidul Democrat și de a nu încheia cu acest partid niciun acord de coaliție nu este nimic mai mult decît o încercare de a aminti despre persoana sa”, a declarat pentru NOI.md directorul de programe în managementul conflictelor la Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi.

Analistul politic a declarat că timpul coaliției proeuropene de declarații deșarte privind intenția de a lupta împotriva corupției, de a reforma justiția a trecut – a sosit timpul pentru a face temele pentru acasă stabilite de UE în aceste domenii. Și oficialii UE vor cere cu asprime și foarte curînd.

„De aceea, apelul său către liderul comunist Voronin este o încercare jalnică de a aminti despre sine. Se apropie alegerile parlamentare și iată că se dovedește că el le-a făcut un serviciu comuniștilor și deja nimănui nu-i mai trebuie. Maurul poate să plece”, a concluzionat Nantoi.

Alți experți în acest domeniu tind să creadă că guvernatorul Găgăuziei a declarat război Partidului Democrat și, asociind cele mai multe dintre relele din Moldova anume cu acesta, și-a stabilit obiectivul de a izola la maximum, de a marginaliza formațiunea politică. Ținînd cont de zvonurile vehiculate în societate cu privire la o posibilă alianță dintre Plahotniuc și Voronin, Formuzal vrea să se asigure împotriva acesteia prin declarația deschisă adresată liderului Partidului Comuniștilor. Deși tinerii comuniști Tkaciuk, Petrenco, Muntean, Petcov sînt categoric împotriva oricăror alianțe, încă o confirmare a acestui fapt nu ar fi de prisos. Dimpotrivă, ea va provoca în tabăra Partidului Democrat, care se află la un pas de eșec, un nou val de isterie.

Experții prognozează o curîndă activizare a Centrului Național Anticorupție și a Procuraturii Generale în primul rînd în raport cu „verzii”, în scopul de a-i obliga pe cei din urmă să dea (tautologie intenționată) lumină verde sistemului mixt de vot în viitoarele alegeri pentru organul legislativ suprem al țării ca fiind unica posibilitate de accedere a PDM în parlament și, prin urmare, de salvare.

Cuvinte cheie: politica, expert, parere
comments powered by Disqus