miercuri, 26 februarie 2014, 2:39 view Vizualizări: 1110 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Expert: Timofti ar putea crea probleme mari după alegerile parlamentare

Foto: noi.md
Constarea a fost făcută de ex-viceministrul Justiției, președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare Autorității Publice, Ion Dron, comentînd declarațiile făcute de Nicolae Timofti, care, pe de o parte consideră că atribuțiile Președintelui țării trebuiesc limitate, iar pe de altă parte, optează ca șeful statului să fie ales prin vot direct.

”Potrivit Constituției, se pare că suntem republică parlamentară, dar, totodată avem un Cabinet de miniștri care își dă jurămîntul în fața Președintelui țării. Totodată, Președintele țării este ales de Parlament și același Președinte, ales de Parlament, poate trimite în demisie întregul Parlament, însăși membrii care l-au ales în calitate de Președinte. Această ambiguitate durează fie din prostie, fie din nedorința de a o rezolva”, a declarat pentru agenția OMEGA, Ion Dron.

”Oricînd Președintele țării poate trimite în vacanță Parlamentul, dacă Parlamentul nu adoptă candidatura Premierului. Apare întrebarea, ce fel de republică parlamentară avem dacă aceasta nu-și poate numi Prim-ministrul? Cred că în formula existentă, Președintele țării oricînd poate provoca crize politice în această țară. Dacă în viitorul Parlament vine o majoritate care nu convine Președintelui ales de actuala Alianță, de coaliție, el oricînd poate trimite țara în alegeri repetate”, a subliniat Dron.

Juristul menționează că ”Președintele țării nu este obligat să ia act de părerea Parlamentului referitor la candidatura unui Prim-ministru, el se consultă, el vine în Parlament și propune candidaturi”. ”Chiar dacă toți parlamentarii nu sunt de acord, el, juridic vorbind, este în drept să propună această candidatură în funcția de Prim-ministru. Este o chestiune anormală, dacă noi ne considerăm țară parlamentară. Prin urmare, oricînd el poate trimite, chiar și la inițiativa minorității parlamentare un Parlament majoritar în alegeri repetate. Asta este cea mai mare problemă și mă tem să nu fie această bombă încă nedezamorsată să fie utilizată în viitor”, a explicat Dron.

Nicolae Timofti, care ocupă funcția de Președinte al Republicii Moldova, a declarat luni, 24 februarie, într-o emisiune televizată, că ar mai limita din competențele șefului statului care sunt prea largi, dar în același timp pledează pentru alegerea directă a acestuia. Declarațiile lui Timofti sunt contradictorii, deoarece un Președinte ales de popor trebuie să dețină atribuții și competențe mai largi pentru a-și respecta promisiunile electorale.

Constituția Republicii Moldova prevede că Președintele țării ”reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”. Președintele are în atribuție dizolvarea Parlamentului, numirea și destituirea din funcție a membrilor Guvernului, promulgarea legilor, numirea și destituirea din funcție a judecătorilor. De asemenea, Preşedintele Republicii Moldova este comandantul suprem al forţelor armate, cu toate atribuțiile care reies din această calitate. Președintele Moldovei mai are atribuții largi și în politica externă a țării.

Cuvinte cheie: expert, Parlament, Timofti
comments powered by Disqus