luni, 17 martie 2014, 7:50 view Vizualizări: 670 ori   printImprimaţi
comment Comentarii: 0

Situaţia post-referendum din Crimeea: Premierul de la Kiev promite că separatiştii "vor simţi cum le arde pământul sub picioare"

Foto: publika.md
Mii de oameni au ieşit duminică pe străzile capitalei Crimeii, Simferopol şi pe străzile din Sevastopol pentru a sărbători votul favorabil anexării Crimeii la Rusia.

Comisia Electorală din peninsulă a anunţat, că după numărarea a 75 la sută din buletinele de vot, peste 95 de procente din cetăţeni au votat pentru alipirea la Rusia. Vicepremierul guvernului din regiune susţine că astăzi vor demara oficial procedurile de aderare.

Auto-declaratul premier al Crimeii a apărut pe scena din piaţa Lenin din Simferopol, unde mii de oameni au ieşit după închiderea secţiilor de votare. În piaţă a fost intonat imnul Rusiei.

La Doneţk, o mulţime de câteva mii de oameni a forţat uşile procuraturii, iar după ce a pătruns în interior, a înlocuit steagul Ucrainei cu cel al Rusiei. Ei au cerut organizarea unui referendum similar celui din Crimeea. Autorităţile ucrainene au trimis mai multe tancuri şi echipamente militare în apropierea oraşului Doneţk.

La Harkov, aproximativ 6.000 de oameni s-au adunat în centrul oraşului, pentru a cere federalizarea Ucrainei şi instituirea limbii ruse ca a doua limbă de stat. Manifestanţii pro-ruşi au întins un steag, lung de o sută de metri, în faţa sediului administraţiei centrale a oraşului.

Agenţia de ştiri Itar-Tass transmite că manifestaţii similare au avut loc în Odesa şi Lugansk, iar premierul Ucrainei a reiterat că plebiscitul nu va fi recunoscut oficial de Kiev, iar forţele de ordine vor identifica toţi instigatorii la separatism, care, acum, protejaţi de trupele ruseşti, atentează la independenţa Ucrainei.

"Îi vom găsi pe toţi. Fie că va dura un an, doi. Îi vom aduce în faţa justiţiei ucrainene sau internaţionale. Vor simţi cum le arde pământul sub picioare", a declarat premierul Ucrainei, Arsenii Iaţeniuk.

Ministerele Apărării ale Rusiei şi Ucrainei au încheiat un armistiţiu şi au stabilit că în Crimeea va fi pace până, cel puţin, pe 21 martie.
comments powered by Disqus